Політика
20 грудня 2018
Рада ухвалила закон про перейменування Української православної церкви Московського патріархату
За перейменування проголосувало 240 депутатів.
news-image

Верховна Рада на засіданні 20 грудня ухвалила в цілому законопроект №5309 про перейменування Української православної церкви Московського патріархату, передає «Є!» із посиланням на  "ГОРДОН".

За документ проголосувало 240 нардепів.

Законопроект, який парламентарі підтримали за основу і в цілому, передбачає перейменування УПЦ МП на РПЦ в Україні.

У тексті документа наголошено, що релігійна організація "зобов'язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати приналежність до релігійної організації (об'єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об'єднання) з можливим додаванням слів "в Україні" та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації".

У пояснювальній записці вказано, що законопроект розроблено з метою гарантування державної безпеки й суверенітету України, а також "з метою забезпечення суспільства повною і достовірною інформацією".

Нагадаємо, 15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Відомо, що прибуло два митрополити УПЦ МП. Під час собору обрали предстоятелем єдиної Православної церкви України митрополита Епіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив призначеного предстоятеля православної автокефальної церкви в Україні на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу.

У Російській православній церкві об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем".

Глава Православної церкви митрополит Епіфаній заявив, що після об'єднавчого собору предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій буде носити титул митрополита Російської православної церкви в Україні. 

Читайте також: У ВР через Московський патріархат та Медведчука побилися депутати (відео)