Україна
22 грудня 2018
В Україні з 1 січня будуть зупинені всі операції з трансплантації органів
Не створено жодних умов для введення в дію нового закону про трансплантацію.
news-image

В Україні з 1 січня 2019 року усі операції з трансплантації органів стануть незаконними. Про це у Facebook повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко. Вона нагадала, що у травні цього року парламент ухвалив новий закон про трансплантацію, який з 1 січня 2019 року має набути чинності, а старий має втратити чинність.
Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

"МОЗ повністю провалив реалізацію цього закону. Із 29 підзаконних актів, які уряд мав розробити та затвердити для введення закону в дію, не затверджено жодного. Не створено Єдину державну інформаційну систему трансплантації", - наголосила Сисоєнко.

Таким чином, за її словами, не створено жодних умов для введення в дію нового закону про трансплантацію. Відповідно, з 1 січня 2019 року всі операції з трансплантації в Україні припиняться, а лікарі, які вирішать робити такі операції, порушуватимуть порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність. За інформацією Сисоєнко, щороку трансплантації органів потребують близько 5 тис. українців. 

"З 1 січня 2019 року в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова не відбудеться жодної операції з трансплантації, водночас черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед", - наголосила депутат.

Вона зазначила, що за ініціативи кількох депутатів у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, згідно з яким можна було б відтермінувати набуття чинності нового закону про трансплантацію до 1 січня 2020 року, щоб уряд зміг підготувати всі необхідні нормативно-правові акти, а також продовжити ще на рік дію чинного закону. Але розгляд відповідного законопроекту було відкладено. Сисоєнко вважає, що винним у такій ситуаціє є Міністерство охорони здоров'я. На її думку, саме посадовці МОЗ, а не депутати, мали відстоювати ухвалення закону щодо відтермінування набуття чинності новим законом про трансплантацію.

Читайте також: Сьогодні світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією
Читайте також: Президент підписав закон про трансплантацію органів