Суспільство
11 січня 2019
У Німеччині помер 95-річний українець, що співпрацював з нацистами
Яків Палій помер у будинку для літніх людей в місті Алені.
news-image

У Німеччині помер 95-річний виходець з України Яків Палій, який під час Другої світової війни був наглядачем у нацистському концтаборі. Про це повідомило німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeutung, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

За інформацією видання, Палій помер у середу в будинку для літніх людей у місті Алені. У серпні 2018 року Палія, у якого немає громадянства, депортували зі Сполучених Штатів до Німеччини.

Яків Палій народився на території Польщі у селі П’ядики, яке нині є частиною України. Він іммігрував до США у 1949 році та отримав громадянство у 1957 році.

У 2003 році стало відомо, що під час війни він служив в охороні нацистського концентраційного табору Травники в окупованій Польщі. Федеральний суддя США відкликав громадянство Палія, а через рік був виданий ордер на його депортацію. У 2005 році апеляція Палія на рішення суду була відхилена.

Дипломатичні суперечки між Вашингтоном і Берліном щодо депортації Палія тривали аж 14 років, перш ніж було прийняти остаточне рішення. Сполучені Штати неодноразово наполягали на прийнятті Палія Німеччиною. Американська адміністрація, сенатори, конгресмени і представники єврейських громад в Америці наполягали, що особи, які служили націонал-соціалістичного режиму, не повинні проводити свої останні роки  в Сполучених Штатах.

21 серпня 2018 року по рішенню суду США Палій був депортований до Німеччини. Палій вважався останнім живим пособником нацистів, який жив у Сполучених Штатах.

Читайте також: Журналіст Der Spiegel вигадував статті та героїв