Суспільство
18 січня 2019
Правила безпечного купання на Водохреща (відео)
Серед основних порад – в жодному разі не вживати алкоголю перед чи після пірнання.
news-image

Напередодні Водохреща чимало українців міркують над тим, купатися чи не купатися на це свято. Лікарі ж застерігають, що пірнання в ополонку раз на рік небезпечне, бо холодна вода може активізувати хвороби та навіть призвести до смерті, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Всі досвідчені пірнальники наголошують, що купатися у холодній воді потрібно лише системно – тоді від цього прийде користь. Натомість цього не можна робити раптово і лише один раз на рік, наголошують лікарі. Вони називають обов’язковим загартування, в іншому разі переохолодження небезпечне застудами, бронхітами і пневмоніями, адже стрибок у крижану воду – критичне перевантаження організму.

"Потужний серцево-судинний стрес на серце і загально серцево-судинну систему організму призводить до підвищення артеріального тиску, підвищення частоти серцевого скорочення і до виникнення аритмій серця", - кажуть медики.

 Вони пояснюють, що раптовий спазм судин може призвести й до смерті. У зоні ризику – ті, в кого були інфаркти, гіпертоніки, люди з підвищеним цукром у крові та холестерином, у кого спадковість до раптових смертей, старші за 60 років, а також не обстежені. Тож перед Водохрещем потенційним пірнальникам найперше радять сходити до лікаря. 

"Дуже часто хвороби розвиваються поступово, приховано, і людина до критичної точки може не знати, що є це захворювання", - мотивують медики.

 Серед основних порад – в жодному разі не вживати алкоголю перед чи після пірнання, бо відчуття, ніби він зігріває, є оманою. Насправді ж він прискорює охолодження організму і загострює серцево-судинні захворювання. Дослухатися лікарів закликають і священники, і працівники ДСНС. Вони також нагадують, що пірнати слід лише в спеціально облаштованих місцях, де чергуватимуть лікарі, рятувальники та поліція. У Київській області таких місць буде 130. 

Читайте також: Теракт у Колумбії: підірвали поліцейську академію (відео)