Резонанс
29 січня 2019
Загибель студентки в лісі під Житомиром: з'явилися дані від свідків і перевізника
Водій каже, що конфлікту не було.
news-image

Водій автобуса, який віз згодом замерзлу на смерть в лісі під Житомиром студентку Ірину Дворецьку, в 2014 році на ньому ж збив 15-річну дівчину на велосипеді, передає «Є!» із посиланням на Апостроф.

Так, директор компанії-перевізника "РИМ-Богдан" Богдан Рисіч каже, що крім водія і контролера, опитали кількох пасажирів.

Він розповів, що Олег (водій автобуса, - прим. ред.) працює на його підприємстві водієм близько 10 років. Керівник компанії додає, що після початку розслідування водія від роботи відсторонили - за його словами, ще 14 січня, однак 24 січня в телесюжетах водій був за кермом того ж автобуса.

Рисіч підтвердив інформацію про те, що Олег у 2014 році на цьому ж автобусі збив 15-річну дівчинку на велосипеді в селі.

"Було розслідування, був суд, і водія визнали невинним, оскільки він дотримувався правил руху і не міг зреагувати. Дівчинка виїхала з-за зустрічної машини, прямо під колеса", - говорить Рисіч.

Поліція також підтвердила, що цей же водій кілька років тому збив на своєму автомобілі жінку в Житомирі. Але тоді теж не було виявлено ознак складу злочину.

Сам водій, Олег, переконує: конфлікту не було, а дівчина вийшла з автобуса сама, на наступній зупинці.

Він зазначає, що пасажирка була "трошки напідпитку" - визначив по "характерному запаху" і "незвичайній ході". Це не підтверджує контролер автобуса Валентина, яка говорить, що тієї ночі працювала на цьому маршруті. За її словами, дівчина, зайшовши в автобус, до зупинки стояла, не хиталася, запаху кондуктор не відчувала.

"Дівчина зайшла, я запитала, куди вона їде. "В Олевськ". -"24 гривні", - згадує діалог в автобусі Валентина.

За її словами, дівчина стояла в проході до неї спиною і щось шукала в сумці.

Десь то через кілометр або менше водій запитав у неї:"Дівчина, що з оплатою?". "Я буду платити", - відповіла пасажирка, розповідає Валентина.

Вона запевняє, що більше ні вона, ні водій або кондуктор один з одним не говорили.

За словами кондуктора, дівчина дивилася в телефон, намагалася написати комусь повідомлення або зателефонувати, але ніхто не відповідав, тому що телефоном ні з ким не розмовляла.

Приблизно через 5 хвилин автобус під'їхав до зупинки "Перга". На зупинці стояла машина, привезла ще двох пасажирів. Автобус зупинився, водій натиснув кнопку для автоматичного відкриття дверей.

"Дівчина вислизнула з автобуса, і все. Ні сказала ні слова, ні півслова", - розповідає Валентина.

Один з нових пасажирів попросив водія відкрити йому багажник, щоб поставити сумку, і той вийшов з автобуса.

Сам водій Олег розповідає про такий же перебіг подій.

Він каже, що коли ставив сумку пасажира в багажник, дівчина стояла позаду автобуса. Також, за словами водія, на зупинці досі стояла і машина, яка привезла пасажирів.

За його словами, в автобусі з Копища їхало близько 20 осіб, проте багато з них вийшли в сусідньому селі, ще до Рудні-Хочинського. На момент, коли зайшла Ірина, в салоні було ще близько десяти пасажирів.

"У неї могло вистачити сміливості сісти в автобус, а не вистачило сміливості зізнатися, що у неї немає грошей, попроситися", - говорить Валентина.

Кондуктор розповідає, що місцеві жителі часто платять не відразу, як заходять.

"У тому краю такі пасажири, вони можуть розраховуватися в Олевську або в селі Юрово. Буває, люди кажуть, що в банкоматі знімуть і принесуть. У кого немає грошей, заходить і відразу говорить, просить підвезти", - говорить кондуктор, яка працює в цієї компанії з 1 січня.
"Вийти - її право, вона зайшла і по своїй волі вийшла", - продовжує Валентина.

Каже, що подумала, що дівчина передумала або їде до родичів або друзів в Пергу.

"Не можемо ж ми пасажирів прив'язувати до крісел?" - каже кондуктор.

Вона каже, що її вже допитував слідчий, а кілька днів тому вона давала письмові свідчення. Водій розповідає, що перший раз давав свідчення поліції в Олевську 14 січня, другий - 24-го вже в Головному управлінні області.

"Дуже шкода, що так вийшло, але я не сперечався, і її не виганяв, у нас взагалі діалогу ніякого не було", - стверджує Олег.

Додамо, що 28 січня в прес-службі поліції розповіли, що неопрошенними залишилися троє пасажирів, оскільки двоє з них зараз не в Житомирській області, один - за межами України.

Там додали, що, наприклад, жінка, яка сиділа близько до водія і дівчини, розповіла, що конфлікту між ними не було.

Після того, як дівчину знайшли, поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство - це стандартна процедура в разі загибелі людини, пояснили в головному управлінні Нацполіціі в Житомирській області.

Водій і кондуктор проходять у справі як свідки.

"Якщо буде встановлено обставини, які будуть вказувати на те, що водій залишив її в небезпеці, тоді можливе залучення до відповідальності за статтею 135 КК України за залишення в небезпеці", - заявила прес-секретар поліції Житомирщини Алла Ващенко.

Такий злочин карається ув'язненням терміном від 3 до 8 років.

Депутат Житомирської облради Олена Галагуза зауважує:

"Найдивовижніше в цій ситуації, що кілька тижнів всі мовчали. Все почалося з заяви депутатів в Олевському районі".

Вона каже, що проти самосуду над водієм:

"Я тільки прошу, щоб було об'єктивне розслідування".

Депутат побоюється, щоб на свідків не чинили тиску.

Олевський активіст Олександр Ігнатьєв вважає, що свідки будуть боятися давати свідчення в поліції:

"Вони будуть говорити, що спали або нічого не бачили, оскільки є інша сторона - їх люди будуть звинувачувати, питати, чому вони не заплатили 25 гривень і не допомогли цій дівчинці або хоча б не обурилися".

Активіст вважає, що трагедія викрила і проблему з транспортними перевезеннями в області.

"Якби перевізник не був монополістом, дівчина б не їхала о четвертій ранку і не виявилася б вночі на зимовий дорозі. Була б конкуренція, фірми боролися б за надання кращих послуг", - стверджує Ігнатьєв.
Читайте також: Загадкова смерть студентки в лісі на Житомирщині: у поліції не підтвердили конфлікт в автобусі