Україна
29 січня 2019
Депутати пропонують суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів
Передбачається заборонити реалізацію пластикових пакетів, за винятком біорозкладних та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них.
news-image

У Верховній Раді України понад 50 народних депутатів внесли проект закону «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу», яким пропонується суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів. Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Документом передбачається заборонити реалізацію в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.

Даним законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про захист прав споживачів», відповідно до яких, реалізацію в об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, що заборонені до реалізації, карається штрафом у розмірі 500 відсотків вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі, коли відповідно до закону, суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, законопроектом передбачено, що відсутність на пластикових пакетах, що реалізуються в об’єктах роздрібної торгівлі, інформації (маркування), встановленої відповідно до законодавства про скорочення використання окремих видів поліетиленової продукції, або невідповідність такої інформації (маркування) фактичним властивостям пластикових пакетів карається штрафом у розмірі 30 відсотків вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі, коли відповідно до закону суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що 24 жовтня 2018 року Європарламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену.

«Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми пластику. Розклад пластикових пакетів становить більше 100 років. Утилізація пластика є ускладненою, оскільки при його спалюванні виділяється велика кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який є токсичною речовиною, що викликає онкологічні захворювання та негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що щороку лише в країнах Європейського Союзу використовуються більше мільйона тонн одноразових поліетиленових пакетів, а в Україні одна людина щороку викидає близько півтисячі пластикових пакетів. В пояснювальній записці сказано, що вже на сьогодні, зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети, а в Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки. Також обмеженим є обіг пластикових пакетів в Австралії та у Китаї, а в Танзанії передбачено навіть кримінальну відповідальність за реалізацію пластикових пакетів - ув’язнення до одного року.

Читайте також:Безробітні в Україні можуть отримувати до 7700 грн допомоги