Події
30 січня 2019
На Львівщині у районі був один суддя, і того впіймали на хабарі
Один з районів області залишився без суддів
news-image

У Львівській області без суддів залишився Турківський район – єдиний служитель Феміди, який там працював, попався на хабарі і розглядати справи, яких зібралося понад 500, тепер нікому, передає «Є!» із посиланням на Сегодня.

Лука Кріль, який після того, як два колеги пішли на пенсію, був суддею і виконував обов'язки судового голови. Спіймали на хабарі його прямо в робочому кабінеті.

"Суддя вимагав від місцевого жителя тисячі євро за те, щоб не притягати його до кримінальної відповідальності за те, що той керував машиною в нетверезому стані. Наші оперативники затримали суддю після того, як він затримав другу частину неправомірної вигоди", – повідомив Олег Александров, речник управління Служби безпеки України у Львівській області.

Поки триває слідство щодо хабара, розгляд інших справ загальмувався.

Зокрема, Турківська прокуратура витрачає два дні на те, щоб отримати дозвіл на слідчі дії.

"Усі справи, в тому числі і клопотання про призначення експертиз, в тих же випадках, коли вмирають люди, ми направляємо до суду. Суд наш Турківський направляє до Апеляційного суду. Апеляційний суд направляє відповідно в той суд, який повинен розглянути дане клопотання", – розповів Володимир Кричковський, начальник Турківського відділу Самбірської місцевої прокуратури.

При цьому, якщо кримінальні справи можна передати в іншу установу, то як бути з цивільними, в Турківському суді поки що не знають.

"Цивільні – ми звернулися за роз'ясненнями. Немає такого передбаченим процесуальним законом, що ми можемо відправляти з суду, якщо вони підсудні лише в Турківському суді", – пояснила Оксана Кудрич, виконуюча обов'язки керівника апарату Турківського райсуду.

Повернутися до роботи суддя, спійманий на хабарі, може 19 лютого. До того дня його усунули від здійснення правосуддя.

Однак Лука Кріль уже подав апеляцію на це рішення.

Зустрічатися з журналістами він не захотів.

Замінити служителя Феміди в місті ніким. Як розповіли журналістам у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, згодних на відрядження в Турку шукають кілька місяців, але поки що так і не знайшли.

Відзначимо, що відрядження судді відбувається тільки при наявності його письмової згоди. У примусовому порядку відправити суддю з одного суду до іншого неможливо.

Тим часом, без суддів в Україні залишаються 15 судів, і майже дві тисячі посад – вакантні. Читайте також: Голова Нафтогазу віддасть зароблені кошти на благодійність

Читайте також: На заздрість Остапу Бендеру: в Ізраїлі зі старого стільця випали банкноти