Суспільство
31 січня 2019
Ходіть пішки: ходьба допомагає зменшити стрес і тривожність
За словами Уляни Супрун, щоб отримувати користь для здоров’я - достатньо 10-хвилинної прогулянки в активному темпі щодня.
news-image

При ходьбі ми не лише переміщаємося в певну локацію, але і покращуємо наше здоров'я. Ходити пішки корисно, тому що це гарне тренування для серця і судин, також ходьба допомагає зменшити стрес і тривожність. Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, пише «Є!» з посиланням на УНН.

Ходіння корисне ще й тому, що:

  • покращує аеробні можливості - тобто тіло здатне краще поглинати і використовувати кисень;
  • впливає на якість, легкість і швидкість виконання щоденних справ;
  • допомагає підтримувати здоровиу вагу.
"Це корисна рухова активність, що в деяких випадках може навіть замінити тренування. Водночас її можна просто інтегрувати в повсякденне життя - не потрібні спеціальне обладнання чи підготовка, аби "потренуватись"", - пояснила Супрун.

За її словами, варто збільшувати інтенсивність ходьби, а не тільки зосереджуватися на відстані або кількості кроків.

"Тому не намагайтесь орієнтуватись на 10 тисяч кроків на день, як зазвичай рекомендують виробники трекерів (хоча це теж непоганий орієнтир). Для того, щоб отримувати користь для здоров’я - достатньо 10-хвилинної прогулянки в активному темпі щодня. Це означає зі швидкістю близько 5 кілометрів на годину", - розповіла Супрун.

В.о. міністра також попередила, що коли людина не рухається або багато сидить - організм буквально "вимикається". При цьому сповільнюється обмін речовин, який впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск і послаблює м'язи і кістки.

Супрун додала, що якщо у вас немає часу відвідувати зал або займатися спортом - просто ходіть. Ходіння пішки впливає на багато факторів ризику:

  • високий тиск - через зниження артеріального тиску в спокої;
  • високий рівень холестерину - зниження ризику появи інсульту та ішемічної хвороби серця;
  • діабет - через підвищеної чутливості до інсуліну;
  • надмірна вага або ожиріння - через збільшення витрат енергії і прискорення метаболізму;
  • стрес і тривожність - через поліпшення настрою;
  • при порушеннях опорно-рухового апарату, таких як біль у попереку - через зниження запалення і болю.
"Намагайтеся проводити якомога більше часу в русі! Адже будь-яка активність краще, ніж її відсутність", - підсумувала Супрун.

Читайте також:Політв'язень Павло Гриб помре, якщо терміново не зробити операцію