Політика
1 лютого 2019
Українські вибори на 50% фінансуються «чорною» готівкою
Традиційно з початку 90-х українська політика і українські вибори в обсязі понад 50% фінансуються за рахунок тіньових коштів.
news-image

Передвиборні кампанії в Україні фінансуються з тіньових доходів, що в загальному становить понад 50% фінансування. Про це в ефірі Громадського повідомив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України, пише «Є!».

“Проблема тіньового фінансування виборчих кампаній — вона є достатньо серйозною, тому що йдеться не просто про те, що політики оплатили борди чи іншу діяльність поза межами виборчого фонду. Ідеться про те, що політики використовують готівкові кошти, йдеться про чорні каси”, – говорить Кошель.

За його словами, ця технологія має не один і не десяток років історії в Україні.

“Традиційно з початку 90-х українська політика і українські вибори в обсязі понад 50% фінансуються за рахунок тіньових коштів”, — сказав голова Комітету виборців.
“Переважна більшість — це чорна готівка, про це знають всі, це стало певною традицією виборчої кампанії”, – додав очільник КВУ.

Він також пояснив, що утім, законодавство не передбачає жорстких санкцій щодо зареєстрованих кандидатів за порушення передвиборної кампанії.

Зокрема, великим недоліком в українського виборчого законодавства є те, що за порушення ніхто з кандидатів не може бути знятий з реєстрації.

“А покарання у вигляді адмінвідповідальності — не несе ніякої загрози, окрім привернення уваги”, — пояснив Кошель.

Читайте також:Куди йдуть гроші, які вносять кандидати в президенти України