Події
1 лютого 2019
В Україну не дозволили ввезти 13 книг із ознаками пропаганди Росії
Серед заборонених книг були і дитячі, в оформленні яких використана комуністична символіка.
news-image

В Україну заборонили ввозити 13 книг, які мають в собі ознаки пропаганди Росії. Таке рішення прийняли в Держкомтелерадіо, пише «Є!» з посиланням на 112

Отримати дозвіл на завезення в Україну книг намагалися ТОВ "Дресс Шоу", ТОВ "Етніктрейд", ТОВ "ЯкабуТрейд", ТОВ "Форс Україна", ТОВ "Перо" та ПП "Видавництво "Махаон-Україна". 

Відомо, що серед заборонених книг були й дитячі, в оформленні яких використовувалась комуністична символіка або символіка Росії. Ввозити заборонили підручник з англійської мови, бо він був розмальований прапорами збройних формувань РФ. 

Не дали дозвіл на ввезення книги Микити Непряхіна "Убеждай и побеждай. Секреты эффективной аргументации". В цій книзі прикладом "ефективних" аргументів слугують цитати Леніна і Сталіна. Експерти вважають, що це є прямою пропагандою комуністичної ідеології, забороненої в Україні.

Не дозволили потрапити на територію України і книзі Є. Торчинова "Путь запредельного: Религии мира. Психотехника и трансперсональные состояния". Під час перевірки експерти встановили, що ця книга пропагує Росію та розпалює міжетнічну, релігійну ворожнечу.

На українські полиці не потрапить і видання російського журналіста Андрія Шарого "Балканы: окраины империй", бо воно переповідає сентенції на кшталт "будущее связанных узами народов способна гарантировать только общая для всех Русская империя". 

Деякі російські видавці випускають книги, у передмовах яких пропагують імперську ідеологію. Такі провокації, на думку експертів, притаманні гібридній війні, яку веде проти України Росія. Наприклад, у виданні Сергія Довлатова в передмові пропагується відомий українофоб Сергій Безруков, чиє ім'я внесено Міністерством культури України до переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

За минулий рік в Держкомтелерадіо надали 97 відмов у видачі дозволу на ввезення 477 тис. примірників видань, що мають антиукраїнський зміст. До того ж було складено 27 адміністративно-господарських протоколів щодо порушення правил розповсюдження видавничої продукції. Сума штрафу склала 1 млн 5 тис. 210 грн. 

Читайте також:Міністр МВС Латвії закликав проросійського мера Риги залишити посаду