Київ
4 лютого 2019
Кличко: АМУ звернулось до Мінфіну з приводу роз’яснень щодо несвоєчасного перерахунку субвенцій
Потенційні втрати місцевих бюджетів за несвоєчасний перерахунок державою субвенції можуть сягнути близько 7 млрд гривень.
news-image

Потенційні втрати місцевих бюджетів за несвоєчасний перерахунок державою субвенції у 2017-2018 роках у разі звернення до суду підприємств в усій Україні можуть сягнути близько 7 млрд гривень. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко на засіданні правління Асоціації, яке відбулося у Києві, передає «Є!» із посиланням на прес-службу КМДА.

Він нагадав, що, відповідно до законодавства, пільги на оплату житлово-комунальних послуг та житлові субсидії населенню надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Субвенція має перераховуватися щомісячно. Але впродовж 2017-2018 років зазначена субвенція перераховувалась місцевим бюджетам несвоєчасно.

«Зокрема, за даними Держстату, заборгованість державного бюджету за пільги та субсидії у квітні 2017 року становила 35 млрд грн, а у лютому 2018 року – 30 млрд гривень. У зв’язку з цим головні розпорядники коштів місцевих бюджетів не могли своєчасно відшкодовувати вартість субсидій та пільг, наданих населенню. Зокрема, підприємствами з надання, постачання, транспортування, розподілу електричної енергії і природного газу. Внаслідок цього підприємства почали подавати позовні заяви до місцевих органів соцзахисту щодо стягнення заборгованості за несвоєчасне відшкодування коштів за надані пільги та субсидії населенню», – наголосив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що частина рішень суду ухвалюються на користь підприємств. Тобто суд зобов’язав органи місцевого самоврядування сплачувати надавачам послуг заборгованість, яка виникла внаслідок несвоєчасного перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

«Потенційні втрати місцевих бюджетів за несвоєчасний перерахунок державою субвенції у 2017-2018 роках у разі подачі до суду підприємствами в усій Україні можуть становити близько 7 млрд гривень. Тому АМУ звернулось до Мінфіну надати роз’яснення, за які кошти містам сплачувати судові вимоги, які виникли внаслідок несвоєчасного перерахування субвенції державою. А також Асоціація звернулася до уряду з проханням передбачити кошти у державному бюджеті України на відшкодування рішень судів, спричинених несвоєчасним перерахуванням субвенції», – підкреслив Віталій Кличко
Читайте також: Нам потрібно приблизно 1,5-2 роки, щоб запустити автосполучення через Подільський міст – Кличко