Події
4 лютого 2019
Лукашенко має підключитися до справи українця Гриба
Україна повинна докласти зусиль аби залучити Олександра Лукашенка до звільнення незаконно утримуваного в Російській Федерації Павла Гриба.
news-image
Україна повинна докласти зусиль аби залучити президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка до звільнення незаконно утримуваного в Російській Федерації українського громадянина Павла Гриба і до надання йому необхідної допомоги, зокрема, медичної. Про це заявив московський правник Марк Фейгін в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV, пише «Є!».
"Мало місце не просто його затримання, арешт тощо, а саме те, що його викрали з території іншої держави, причому третьою державою. Навіть не Україною. Тобто фактично цьому сприяла Білорусь", - зазначив він.

Саме тому, наголосив правозахисник, білоруське керівництво не може стояти осторонь в справі допомоги Грибу.

"Що стосується його (Гриба - ред.) здоров'я. Звертатися до російської влади, правоохоронних органів - це марно, на мій погляд.
А ось залучити до цього Лукашенка, президента Білорусі, яка несе відому моральну відповідальність за те, що відбувається з українським громадянином Грибом, мені здається, було б дуже доречно. Зокрема, і з приводу його здоров'я", - продовжив Фейгін.

На його думку, поява в справі Гриба міжнародного чинника в особі білоруського президента на даному етапі могла б допомогти українцеві. Лукашенко, своєю чергою, варто було б домогтися допуску до юнака українських лікарів.

"Мені вдавалося забезпечити приїзд українських лікарів. В інших випадках це відбувалося. У випадку з Грибом цього домогтися неможливо, тому що з ним неможливо зустрітися ані консулу, ані його близьким, я так розумію, ані лікарям з України, які могли б поставити пвений діагноз. Наскільки це було б можливо там, в умовах слідчого ізолятора. Це теж ще одна проблема, яку потрібно вирішувати вже не на рівні системи ФСВП (Федеральної служби виконання покарань - ред.), не за допомогою суду, а потрібно вирішувати на рівні міжнародному. Повторюся - із залученням Білорусі", - пояснив Фейгін.

У будь-якому випадку з держави Білорусь не знімається відповідальність за те, що трапилося з Грибом, додав юрист.

"Тому що абсолютно точно - якщо уявити, що з Грибом щось трапиться і він помре - то Білорусь не ухилиться від цієї відповідальності. І їй доведеться відповідати теж. Тому що факт залишається фактом. Гриба було викрадено з території Білорусі і вивезено на територію Російської Федерації. Тому мені здається, що потрібно чинити тиск на сусідню Білорусь", - підсумував Фейгін.

Довідка

Хронічно хворий Павло Гриб зник на території Білорусі на День незалежності України 24 серпня 2017 року. Того дня він вирушив у Гомель на побачення до дівчини, з якою познайомився у російській соцмережі "ВКонтакте". Як з'ясувалося пізніше, на той час Павло вже перебував у розшуку за ст. 205 КК Росії (терористичний акт).

Ігор Гриб вважає, що в такий спосіб російські спецслужби могли виманити й викрасти його сина.

ФСБ Росії звинуватила Павла в підготовці теракту в одній зі шкіл міста Сочі.