Події
6 лютого 2019
Водій вигнав жінку з автобуса через те, що вона попросила вимкнути російську музику
Чи етично вимагати толерантності до мови агресора, коли йде війна, а російська мова стала зброєю проти України в інформаційній війні?
news-image

Пасажирка одного із міських автобусів Кременця, що на Тернопільщині, попросила водія вимкнути російську музику та відео напівоголених жінок, за що її "попросили" вийти із автобуса, повідомляє «Є!» з посиланням на 20 хвилин.

Про це жінка написала на своїй сторінці у Facebook.

Сьогодні, 4 лютого, близько 14 год 15 хв зайшла у маршрутку. Відразу не помітила, але почула російські пісні. Виявилося – в салоні відео, - пише Надія Медецька… Та ще й яке? На екрані напівоголені дівчатка з «Віагри» щось волали про любов... Жінка пише, що в салоні автобуса транслювали кліпи із російськомовною музикою, а кадри із оголеними жінками переглядали школярі, які саме поверталися з уроків додому. - Але не це головне. Не всі в наш час спокійно переживають мову агресора. Така популяризація російського безкультурного (назвати культурним продуктом тої вульгарщини не можу) продукту гостро ранить всіх, хто був дотичний до бойових дій: захисників України на сході, членів їх сімей. Пані Надія розповідає, що пасажири залишились осторонь і коли вона зробила зауваження водієві, і коли водій у відповідь сказав їй вийти з автобуса. - Довелося робити зауваження самій, ризикуючи нарватися на лайку. Водій не лаявся і не бився, а лише почав мене виганяти з салону, - пише пані Надія. - Салон мовчав і "патріот" мовчав теж. Я вийшла лише тому, що мала зайти на «Нову пошту», хоча планувала спочатку в «АРС». Було попросту бридко. Чи етично мені вимагати толерантності до мови агресора, коли йде війна, коли далі гинуть наші найкращі громадяни, коли мій єдиний син три роки провів на війні, коли поліг в АТО брат і коли російська мова стала зброєю проти України в інформаційній війні?

Окрім того, в дописі кременчанка посилається на рішення сесії Тернопільської облради від 06.11.2018 року № 1171 "Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області".

Журналісти "20 хвилин" запитали голову постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Михайла Тимошика про дотримання мораторію на Тернопільщині. 

На дане рішення сесії, розпорядженням голови ОДА мала бути створена робоча група з представників влади, громадських організацій щодо контролю за дотриманням мораторію, - каже пан Тимошик. - На сьогодні така комісія не створена, є лист-відповідь на депутатське звернення про те, що комісія зараз не створена, оскільки відсутні достатні механізми та важелі впливу в даній ситуації і створення групи буде актуальним після прийняття на державному рівні відповідних законодавчих актів.

Пан Тимошик зазначає, що на його думку така комісія мала бути створена давно і питання дотримання мораторію депутати облради неодноразово будуть піднімати на сесіях. В управлінні економічного розвитку Кременецької РДА кажуть, що в договорах з перевізниками пункту про прослуховування музики немає, а якщо у пасажирів є скарги на послуги водіїв із зверненням вони можуть звертатись до місцевих органів влади.

Користувачі громадського транспорту можуть скаржитись на послуги перевізників, але потрібно знати конкретно який маршрут був чи це міський, за який відповідає міська рада, чи маршрут міжміський, - кажуть в Кременецькій РДА. - Ми зобов'язані реагувати на письмові звернення громадян.

Читайте також:Якщо за п'ять років Україна не зробить ривок, Росія нас розвалить, - Клімкін