Політика
6 лютого 2019
Сім років в’язниці: У МВС нагадали про покарання за підкуп виборця
Виборець, який бере гроші, ризикує отримати до двох років обмеження волі.
news-image

Плата за будь-які агітаційні процеси – заборонена. В усіх цивілізованих країнах люди працюють під час виборів на волонтерських засадах. Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив радник Міністра внутрішніх справ України Іван Варченко, пише «Є!».

«Оплата роботи агітаторів та спостерігачів оцінюється як підкуп. Про це йдеться у законодавстві. Оплата агітаційних послуг – заборонена», – каже Іван Варченко.

В усіх цивілізованих країнах люди працюють під час виборів на волонтерських засадах, наголошує радник Міністра внутрішніх справ.

«Жодної трагедії світового масштабу не відбувається. Адже в усіх цивілізованих країнах вибори відбувають на волонтерських засадах, якщо вони щиро підтримують кандидата», – говорить Іван Варченко.

До того ж вартість агітаційної продукція, яка дається виборцю, не повинна становити більше, ніж приблизно 60 гривень, підкреслює радник Міністра внутрішніх справ.

«Наше законодавство дозволяє проводити чесні прозорі вибори. На щастя, мільйони громадян зацікавлені у цьому. Вони спостерігають за процесом. Я впевнений, що Національна поліція буде отримувати від них повідомлення про порушення і відповідно реагувати», – зазначає Іван Варченко.

Водночас, рейдів по штабах не буде, звертає увагу радник Міністра внутрішніх справ.

«Адже подібні роботи можуть розцінювати як втручання у роботу виборчих штабів. Ми надіємося, що все ж більшість штабів не буде підкуповувати виборця. Сьогодні зареєстровано вже чотири факти і вписано їх до єдиного реєстру досудових розслідувань», – каже Іван Варченко.

Також радник Міністра внутрішніх справ розповідає про те, яким є покарання за порушення 160 статті Кримінального кодексу про підкуп виборця.

«Виборець, який бере гроші, ризикує отримати до двох років обмеження волі. Той, хто організовує підкуп, може отримати сім років в’язниці», – наголошує Іван Варченко.

Читайте також:Національний Реєстр Рекордів: зафіксована найбільша кількість кандидатів у президенти за всю історію державності