Війна
16 лютого 2015
«Азовці» покинули Широкіно поблизу Маріуполя, залишивши багато трупів противника, - Білецький (фото)
Самі терористи втратили щонайменше 100 осіб, крім того в самому селі стоїть знищена техніка бойовиків
news-image

У селищі Широкіно відбулася ротація - бійці полку "Азов" тимчасово покинули селище, щоб відпочити після важких боїв. Про це повідомив командир полку "Азов" Андрій Білецький, предає Є! Єдність.інфо

"Пройшла ротація "Азова", який був 5 діб в боях, на суміжні підрозділи, - заявив Білецький. - Військові прийшли в більш менш спокійну обстановку. Вчора там були сутички, а сьогодні більш-менш спокійно. Лише близько години тому стався мінометний обстріл".

За словами комполку, азовці там добре окопалися і зміцнилися. Тому підрозділам, які змінили "Азов", залишається утримувати позиції.

 

“Перемир'я немає, - сказав Білецький. - Якщо вважати мінометний обстріл перемир'ям, то тоді можна сказати, що воно є. Стріляють з танків, мінометів. А ось "Град" перестав працювати".
Читайте також: Бойовики припинили обстріл під Широкино, - "Азов"

В результаті обстрілу було поранено більше 50 азовців, 7 бійців полку загинуло. “Самі терористи втратили щонайменше 100 осіб, крім того в самому селі стоїть знищена техніка бойовиків - два танки, БТР і БМП, - сказав Білецький. - Була ліквідована і інша техніка ворога, але пізнати її точну кількість зараз не можна".

“Коли вчора група суміжних військ йшла на ротацію, то вона попала в поворот і під'їхала практично до їх позицій, - розповів комполк. - У результаті стався вогневий контакт, є загиблі і з нашого, і з їх боку. Багато трупів залишилося, вони їх не зібрали".

Як зазначив Білецький, азовці перевірили місце перестрілки і виявили там згорілий БМП, в якому було багато трупів. "Ми забрали зброю і документи", - додав він. В самому селищі зараз зовсім не залишилося жителів. Вчора бійці полку евакуювали тих, хто раніше не хотів їхати. Таких було 10 осіб. Можливо, що кільком жителям військові таки не змогли достукатися. Будинки, в яких ще зовсім недавно жили люди, зараз зруйновані. Вціліло лише 30-40% будинків. Про втрати з боку мирних жителів азовцям нічого невідомо.

Білецький впевнений, що у самих терористів справи йдуть куди гірше, ніж в українських військових.

«У них дуже великі втрати, а допомоги з боку Росії немає, - сказав він. - Підкріплення не приходить після оголошення перемир'я».

Він підкреслив, що південний фронт у терористів знаходиться в стані напіврозпаду. «Я думаю, що якщо б не було перемир'я, а ВСУ зробило б нам повну підтримку, то вихід на Новоазовськ і на самий кордон можна було б зробити за 5-7 днів», - сказав Білецький.

Читайте також: Бойовики припинили обстріл під Широкино, - "Азов"

Що ж стосується перемир'я, то Білецький впевнений, що все піде за сценарієм першого перемир'я - спочатку будуть невеликі сутички розвідгруп, маленькі перестрілки, потім артналеты, а потім без фактичного виходу із перемир'я всі повернуться знову в стані не оголошеної війни. «Ні що мене не налаштовує на оптимістичний лад», - сказав він. Однак, незважаючи на це боятися жителям Маріуполя не варто - завдяки тому, що азовці зайняли Широкіно, основна система залпового вогню «Град», яку найчастіше використовують терористи, до межі міста не дістане. «В перший день терористи намагалися завдати удару по блокпосту на «Східному», але у них нічого не вийшло», - резюмував Білецький.

Як повідомив командир батальйону спецназу «Шторм» з позивним «Капітан Жак», зараз селище Широкіно знаходиться під надійним захистом сил ЗСУ, Нацгвардії, 79-ї аеромобільної бригади морпіхів.

«Тільки в крайніх будинках і біля берегової лінії засіли сепаратисти, але в цілому наше село», - пояснив він.

Він також зазначив, що в Широкіно не залишилося жителів, а по вулицях бігає багато бездомних тварин, які прибиваються до людей і просять їжу у військових.

Читайте також: Полк «Азов» зупинив наступ «через банальну причину»