Події
15 лютого 2019
Мангеру не можна було призначати заставу, – Масі Найєм
Якщо Мангера відпустять під заставу, можуть виникнути ризики для тих людей, які давали свідчення.
news-image

Після закритого судового засідання у справі голови Херсонської облради Владислава Мангера йому стали відомі певні факти та інформація про свідків, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Відповідно, якщо його відпустять під заставу, можуть виникнути ризики для тих людей, які давали свідчення. Саме тому, м’яко кажучи, застава для Мангера нівелює суть запобіжного заходу.

Про це говорив адвокат Масі Найєм.

«Зараз не вирішується питання винний Мангер чи ні. Йдеться про те, що йому потрібно обрати запобіжний захід, бо підозра вже є», – сказав Найєм.

Він не захотів аналізувати роботу адвокатів Мангера, але наголосив, що не можна допустити, щоб минув термін запобіжного заходу, а рішення так і не було ухвалено.  

«З точки зору адвокатської етики, я б утримувався від оцінок того, що кажуть адвокати Мангера. Але, насправді, є декілька питань, які треба дуже гостро ставити. Мангеру обрали запобіжний захід до 3 березня 2019 року, бо, імовірно, що запобіжний захід не може бути виділений на більший час, аніж поки триває досудове розслідування. Відповідно, виникає ризик, що під час продовження досудового розслідування може затримуватись розгляд справи і таким чином затягуватись», – прокоментував він.

За його словами, це може призвести до того, що термін запобіжного заходу просто мине і людина знову буде на волі. Але найстрашніше, що при ухваленні рішення щодо застави суддя мав би подивитись і оцінити такі речі, як міцність зв’язків самого підозрюваного, його репутацію і майновий стан.

«Застава не вирішує питання запобіжного заходу, тому що він тоді нічому не запобігає. Адже навіть сам підозрюваний каже, що є певні зв’язки з кримінальним авторитетом Левіном. Також є інформація, що Мангер колись був помічником народного депутата Олексія Журавка, який зараз перебуває у країні агресора і розшукується СБУ. Тобто соціальні зв’язки у нього звісно ж є і репутація у нього не надто позитивна», – зазначив Наєм.

Оскільки до Мангера є чимало питань і тепер йому відомі факти із закритого судового засідання, йому б не мали призначати можливість вийти із СІЗО під заставу.

«Зараз пан Мангер дізнався більше про матеріали досудового розслідування, які були озвучені під час закритої частини засідання. Тому виникають певні ризики для тих людей, які давали свідчення щодо тиску та впливу на певні моменти, які стосуються досудового розслідування. Тому, м’яко кажучи, застава нівелює саму суть запобіжного заходу», – наголосив він.

Нагадаємо, прокуратура стверджує, що голова Херсонської облради Владислав Мангер заплатив за вбивство Катерини Гандзюк, зокрема, базою відпочинку, яку здає в оренду його юрист. Натомість, Мангер заявив, що він відкидає будь-які звинувачення на свою адресу та висловив готовність прийти поліграф. Натомість, адвокат Євгенія Закревська назвала «реальною небезпекою» можливість втечі голови Херсонської облради Владислава Мангера, якщо він не буде під вартою.

Як відомо, голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, якого підозрюють в організації вбивства активістки і радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави – 2 млн 497 тис грн.

До слова, адвокат Дмитро Ільченко заявив, що перебування голови Херсонської облради Владислава Мангера в СІЗО створює реальну загрозу для його життя та здоров’я. Тому буде подано апеляційну скаргу. Але наразі захист готовий внести заставу.