Суспільство
20 лютого 2019
52% компаній з розрібної торгівлі порушують права споживачів. Як не купити фальсифікат
Найбільше фальсифікують продукти молочної галузі.
news-image
Держспоживслужба перевірила компанії, які займаються роздрібною торгівлею, та знайшла порушення прав споживачів у більш як половині випадків. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.

Держпродспоживслужба перевірила 829 українських компаній, які займаються роздрібною торгівлею. Виявилося, що 52% з них порушують права споживачів.

Реалізація продуктів без належної інформації, продаж товарів, у яких закінчився термін придатності, або неправильні умови зберігання — це найпопулярніші порушення. Якщо вони були виявлені — продукти в такому магазині становлять небезпеку для здоров’я.

Також зазначено, що найбільше фальсифікують продукти молочної галузі. У них замінюють молочний жир на пальмове масло, додають антибіотики. Найчастіше фальсифікують вершкове масло, потім молоко, сир, йогурти та кефір.

Окрім цього Держпродспоживслужба перевірила заклади освіти (3 081) та медичні заклади (1 363). Порушення були виявлені у 36% освітніх та 27% медичних закладів.

Також зазначено, що порушень може бути значно більше, адже згідно з законом від квітня 2018 року компанії мають можливість підготуватися до перевірки, про яку попереджають заздалегідь.

Щоб захистити себе від фальсифікату голова правління громадської спілки Укрспожив-контроль Максим Гончар радить:

  1. Зберігати при собі фіскальний чек. У разі отруєння він є підставою для звернення в контролюючі органи.

  2. Звертати увагу на ціну продукту. Якісний продукт надто дешевим бути не може.

  3. Не купувати продукти біля метро, переходів та на стихійних ринках. Близько 50% такої продукції - фальсифікації.

  4. Перевіряти результати перевірок постачальників.

    Читайте також:На їжу та безалкогольні напої українці витратили майже половину своїх доходів