Політика
22 лютого 2019
«Поляки всмоктали антисемітизм із молоком матері»: у Польщі прокоментували слова ізраїльського чиновника
Прем’єр-міністр Польщі прокоментував нещодавній конфлікт між Польщею та Ізраїлем.
news-image

Десятки тисяч поляків допомагали євреям. Ми не можемо піддатися брехні, - сказав прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький в інтерв’ю ізраїльському щоденнику «Гаарец», передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Стаття з заявами прем’єр-міністра з’явилася в англійському та івритському виданнях газети. Матеуш Моравєцький, серед іншого, говорив про нещодавню напруженість у взаєминах між Польщею та Ізраїлем.

Прем’єр-міністр Польщі сказав щоденнику «Гаарец», що він «глибоко постраждав» від слів в.о. міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца, який наводячи слова колишнього прем’єр-міністра цієї країни Іцхака Шаміра, сказав, що «поляки всмоктали антисемітизм із молоком матері». Глава ізраїльської дипломатії також стверджував, що «багато поляків» співпрацювали з нацистами.

«У мене немає жодних проблем, коли хтось каже, що в жорстоких, поганих, нелюдських часах війни в моєму народі були окремі злочинці. Але слова міністра Каца межують із расизмом», - підкреслив прем’єр-міністр.

На його думку, така заява «може прозвучати з вуст радикального екстреміста», а не глави дипломатії.

Матеуш Моравєцький запевнив, що «антисемітизм у Польщі є незначним», а кількість антисемітських інцидентів над Віслою знижується, у час, коли цей показник зростає в країнах Західної Європи.

Читайте також: У Франції на єврейському кладовищі вандали спаплюжили десятки могил