Україна
17 лютого 2015
Скарбницю спробують наповнити за рахунок автомобілістів, курців та любителів делікатесів
Кабмін днями оголосить список імпортних товарів, на які піднімуть мита на 5-10%.
news-image

У ньому - автомобілі, биттехніка, комп'ютери, смартфони і вся їжа привізна Українців чекає нове підвищення цін на імпортні товари: на 5-10% у зв'язку з набранням чинності закону "Про стабілізацію платіжного балансу", прийнятого верховною Радою 28 грудня 2014 р, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на segodnya.ua

Як роз'яснила міністр фінансів Наталія Яресько, терміном на рік вводиться 10% доппошлини на продукти, на 5% - на промтовари, крім критичного імпорту (важливого для держави).

"Днями Кабмін затвердить список такого імпорту, загальні позиції якого прописані в законі, після цього він набуде чинності", - заявила Яресько.

Не підвищать мита на енергоносії (газ, нафту, електроенергію, бензин, дизпаливо, вугілля тощо), медвироби для гемодіалізу (очищення крові) та лікування онкозахворювань, фармпродукцію і її компоненти, які не виробляються в Україні. Не обкладуть допсбором безкоштовну допомогу країні і озброєння.

А ось, наприклад, на автомобілі, побутову та оргтехніку, комп'ютери, телефони піднімуть "мито" на 5% від їх вартості, на 10% на їжу з-за кордону, в тому числі на алкоголь і тютюн.

Читайте також: Інфляція в 2015 році може скласти 17-18%, - Гонтарєва

Враховуючи, що імпорт в 2014 р склав ,38 млрд, додаткові доходи бюджету мають зрости приблизно на ,5-4,7 млрд. Експерт компанії "Простобанк Консалтинг" Іван Нікітченко каже, що ці заходи дійсно дозволять поповнити скарбницю, але прогнозує, що держава отримає менше грошей через зниження обсягів імпорту. насамперед продуктів, а також автомобілів і побутової техніки.

А президент Украналітцентра Олександр Охріменко побоюється зростання контрабанди:

"Якщо не прибрати хабарників на митниці і кордоні, про збільшення доходів бюджету можна забути".