Суспільство
25 лютого 2019
Кравчук обурений тим, що не отримує президентської пенсії
Екс-президент пояснив, що справа не в грошах, а в справедливості.
news-image

Перший президент України Леонід Кравчук в інтерв'ю журналу Новое Время обурився розміром своєї пенсії, назвавши "соромом" для країни відсутність спеціальної президентської виплати, передає «Є!»

"А немає у мене президентської пенсії! Я отримую депутатську пенсію в 18 тис. грн, але це сором і ганьба, що немає президентської. Я постійно порушую це питання перед усіма президентами країни, але нинішня влада така примітивна, що всі думають, це я про гроші дбаю", - сказав він.

Кравчук пояснив, що справа не в грошах, а в справедливості.

"Прикро, що є люди, які зробили для країни справжні дрібниці, а у них пенсії в 100 або 200 тис., - додав він. - Я взяв на руки цю державу, і я поки що живий, а мені не можуть призначити утримання навіть у 5 грн. Скільки вартую - стільки дайте!"

Першим очільником України Кравчук, який раніше завідував відділом пропаганди і агітації ЦК КПУ, а також був членом Політбюро ЦК КПУ, став 5 грудня 1991 року. Через три дні в білоруському санаторії Біловезька Пуща він підписав угоду, яка поклала кінець існуванню СРСР. Україна стала суверенною державою, а на місці СРСР виник досить формальний Союз Незалежних Держав.

Президентське правління Кравчука супроводжували всі труднощі становлення суверенної держави на руїнах радянської планової економіки, а дострокове його закінчення спровокувала серйозна економічна криза в східних регіонах країни. На позачергових президентських виборах 1994 року Кравчук програв колишньому гендиректору Південмашу Леоніду Кучмі, який слідом за ним і очолив країну.

Читайте також: Кравчук розповів, як повернути Крим