Резонанс
26 лютого 2019
Княжицький пропонує змінити правила відбору на Євробачення
Депутат зауважив, що в Україні перебільшується роль і значення міжнародного пісенного конкурсу.
news-image

Уряд і профільні міністерства мають використовувати такі міжнародні конкурси, як Євробачення, для пропаганди України в світі та фінансово підтримати своїх представників. Про це голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький сказав в коментарі Укрінформу, передає «Є!»

"Якщо ми говоримо про Євробачення, то "Сусільне мовлення" повинно було відразу розробити правила, в яких би йшлося про те, що людям, які гастролюють в країні-агресорі, які не володіють авторськими правами на пісню, оскільки згідно з умовами Євробачення, вони мають належати конкурсу, нічого не світить (у нацвідборі - ред.). Очевидно, що держава має про це дбати. І зараз, коли ми говоримо про гібридну війну та нашу пропаганду в світі, очевидно, держава має власні кошти виділяти на проведення Євробачення (фінансування участі у конкурсу представника України - ред.). Тоді виділяємо кошти незрозуміло на що, а тут кажемо, що будуть якісь приватні інвестори це фінансувати, а приватні інвестори, як правило, пов'язані з Росією, як ми бачили на прикладі Maruv. Тому це справа українського уряду, міністерств, "Суспільного мовлення", щоб використовувати ці конкурси не для ганьби, яку ми пережили, хоч і внутрішню, а для пропаганди України в світі", - пояснив Княжицький.

Також депутат зауважив, що в Україні перебільшується роль і значення міжнародного пісенного конкурсу Євробачення, а тому, за його словами особливих ризиків для країни від ситуації, яка склалася довкола цьогорічного нацвідбору, немає.

"Це для нас всіх хороший урок - і для уряду, і для "Суспільного", і для громадянського суспільства теж. Я б тут нікого не звинувачував, бо ми всі вчимося жити в умовах гібридної війни і взагалі війни", - зазначив голова профільного комітету.

Водночас він не поділяє думки про те, що Україні варто відмовитись від участі в Євробаченні взагалі.

"Відповідно до правил Євробачення, ми можемо відправити на конкурс іншого конкурсанта, який зайняв нацвідборі друге місце (гурт Freedom jazz - ред.), якщо знов таки він відповідає всім критеріям і готовий підписати угоду, то чому б ні", - додав він.

 

Читайте також: MARUV про Євробачення: Я - музикант, а не бита на політичній арені