Суспільство
4 березня 2019
Раді пропонують заборонити продаж енергетиків українцям до 18 років
Пропонується законодавчо передбачити, що в Україні проводиться державна політика обмеження енергетичних напоїв.
news-image

Нардепи пропонують штрафувати за розпивання енергетиків особами, які не досягли 18-річного віку, пише «Є!» з посиланням на РБК.

У Верховній раді України зареєстрований законопроект №10117 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків", яким передбачається заборона продажу енергетичних напоїв особам, які молодші 18 років. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані на сайті парламенту.

Так, пропонується законодавчо передбачити, що в Україні проводиться державна політика обмеження енергетичних напоїв.

Планується заборонити роздрібний продаж енергетичних напоїв, вміст етилового спирту в яких перевищує 0,5 відсотка об’ємних одиниць.

Пропонується включити до загальноосвітніх програм та професійних освітніх програм усіх навчальних закладів України незалежно від форми власності положень про шкідливий вплив споживання енергетиків на організм людини, а також про переваги здорового способу життя.

Підкреслимо, документом передбачається заборонити продаж енергетичних напоїв: особам, які не досягли 18-річного віку; у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я; у спортивних спорудах; з торгових автоматів; у місцях проведення культурно-масових заходів; у споживчій тарі місткістю більше 0,33 л.

Крім того, планується заборонити рекламу енергетиків, рекламу знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються енергетичні напої, на радіо та телебаченні, у тому числі за допомогою кабельного, супутникового, IP-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу в період з 8:00 до 23:00.

Зазначимо, нардепи пропонують встановити адміністративну відповідальність за роздрібну торгівлю енергетиками, вміст етилового спирту в яких перевищує 0,5 відсотка об’ємних одиниць; торгівлю енергетичними напоями в приміщеннях або на територіях, заборонених законом; торгівлю енергетиками через торгові автомати, продаж енергетичних напоїв особі, яка не досягла 18-річного віку; торгівлю енергетичними напоями з рук, а також за розпивання енергетиків особами, які не досягли 18-річного віку.

Читайте також:G7 і Світовий банк: Україна має відновити відповідальність за незаконне збагачення