Світ
6 березня 2019
З вини людини до 2070 року можуть зникнути 1700 видів тварин
Екологи з Єльського університету дійшли до висновку, що в найближчі кілька десятиліть планета може втратити до двох тисяч видів тварин.
news-image

Екологи з Єльського університету дійшли до висновку, що в найближчі кілька десятиліть планета може втратити до двох тисяч видів тварин, пише «Є!» з посиланням на UA News.

У статті, опублікованій у журналі Nature Climate Change, учені об’єднали інформацію про поточний географічний розподіл близько 19 400 видів по всьому світу зі змінами Землі, пов’язаними з людською діяльністю, і спроектували різні шляхи розвитку.

«Результати нашого дослідження пов’язують ці можливі варіанти майбутнього з їх наслідками для різноманітності видів. Наш аналіз дозволяє відстежувати, як політичні і економічні рішення через пов’язані з ними зміни в глобальному земній покриві приведуть до скорочення ареалу проживання видів у всьому світі», – розповідає співробітник Єльського університету і один з авторів роботи Уолтер Джетц.

Дослідження показує, що при збереженні сучасних тенденцій ризик зникнення близько 1700 видів у наступні 50 років, швидше за все, тільки збільшиться. Через низку факторів, серед яких неостанньою є Зміна клімату, тварини втратять приблизно 30-50 відсотків звичної території проживання до 2070 року. Список включає 886 амфібій, 436 птахів і 376 ссавців.

Особливу тривогу в дослідників викликають види жаб Oreophryne monticola з Індонезії, Суданський козел (також відомий як Нільський лічі) і два вида птахів: Cichlocolaptes leucophrus і Limnornis curvirostris, які трапляються у Бразилії та Аргентині. Ці види, за словами фахівців, втратять близько половини сучасного географічного діапазону за 50 років через діяльність людини, зокрема вирубку тропічних лісів. Найбільшої втрати середовища зазнають види, що мешкають в Центральній і Східній Африці, Мезоамериці, Південній Америці та Південно-Східної Азії

«Втрати в популяціях видів можуть незворотно перешкоджати функціонуванню екосистем та якості життя людини. Хоча зниження біорізноманіття у віддалених частинах планети, можливо, не має безпосереднього впливу на нас, її наслідки для життєдіяльності людини можуть відбитися на глобальному рівні. Ці втрати найчастіше обумовлені деякими потребами людини, наприклад в тропічних листяних породах, пальмовій олії або соєвих бобах, що робить нас відповідальними», – стверджує дослідник.

Раніше в ООН розповіли, що за останні 40 років у світі стало на 60% менше тварин.

Нагадаємо, до української Червоної книги включили понад 7 десятків видів тварин з Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Читайте також:У Німеччині дівчинка викликала пожежників, щоб врятувати застряглого у каналізаційному люку вгодованого щура (відео)