Події
15 березня 2019
Судді КС заявили, що голова суду має піти з посади
Судді розіслали своїм колегам із КСУ лист зі своїми аргументами.
news-image

Судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас і Ігор Сліденко виступають за відставку Станіслава Шевчука з посади голови КС. Вони розіслали своїм колегам із КСУ лист зі своїми аргументами,  передає «Є!» із посиланням на УП.

Мельник, Сас і Сліденко закидають голові Конституційного суду:

- систематичні маніпуляції зі справами, які перебувають на розгляді Суду (зокрема, йдеться про справу щодо відповідності Конституції окремих положень закону про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром");

- регулярні порушення визначеної законом процедури розгляду справ;

- внесення на засідання Суду питань, для розгляду яких відсутні правові (конституційні) підстави;

- службову бездіяльність і тривалу відсутність на роботі;

- порушення прав суддів, неправомірне втручання в їх діяльність;

- перевищення посадових повноважень, намагання незаконно розширити повноваження голови Суду, видання незаконних розпоряджень, спробу запровадити паралельне управління Судом та секретаріатом Суду;

- неприпустиму політизацію діяльності Суду.

Автори листа наголошують, що станом на березень 2019 року "налічується 30 нерозглянутих Судом справ за конституційними поданнями".

"Більшість із них (17) перебувають на розгляді Суду з 2014-2017 рр. (частина з них за останній рік взагалі не розглядались). Крім того, у 2018-2019 рр. Суд не ухвалив жодного рішення у справах за конституційними скаргами (на розгляді Суду таких справ перебуває понад 40)", – говориться в листі.

Мельник, Сас та Сліденко вважають, що за останній рік КС "почав активно перетворюватися в інструмент для задоволення політичних та комерційно-бізнесових інтересів". 

"У засобах масової інформації та в офіційних депутатських зверненнях до голови Суду Шевчука порушувалось питання про його регулярні зустрічі з президентом, про які він не повідомляє суддям і суспільству", – обурюються судді.

Вони закидають Шевчуку кулуарні збори суддів, "підкилимні" домовленості і "збір" голосів під те чи інеї рішення КС.

"Шевчук боїться прозорості і намагається приховати порушення закону "таємницею нарадчої кімнати", а конструктивну дискусію з проблемних питань підмінити підкилимними домовленостями", – заявляють автори листа.
"Діяльність Шевчука на посаді голови Суду переконливо засвідчила, що обрання його на цю посаду було фатальною помилкою. На сьогодні стає очевидним, що подальше перебування Шевчука на цій посаді призведе до розвалу Суду та руйнації конституційного правосуддя загалом", – переконують вони.

Нагадаємо:

  • КС опинився в центрі скандалу після того, як 27 лютого ухвалив рішення щодо невідповідності Конституції статті 368-2 Кримінального  кодексу щодо незаконного збагачення держслужбовців.
  • Це може призвести, зокрема, до закриття 65 справ НАБУ і втрати траншу МВФ.
  • Станіслав Шевчук склав присягу судді Конституційного Суду 13 березня 2014 року. 21 лютого 2018 року обраний головою КС.
  • Рішення про дострокове звільнення голови КС ухвалюється більшістю (від конституційного складу) суддів на підставі особистої заяви голови суду.   
Читайте також: Лише 4 судді КС були проти скасування статті про незаконне збагачення