Світ
21 березня 2019
21 березня відзначається Всесвітній день захисту лісів
Ліси - це природні легені Землі, борці з природніми катаклізмами та кондиціонери для мегаполісів.
news-image

21 березня відзначається Всесвітній день захисту лісів. Дату запровадили 48 років тому на Генеральній асамблеї ООН. Про те, чому ліс називають природнім кондиціонером та про найбільший ворог українських Карпат, йдеться в сюжеті "Сніданок з 1+1", пише «Є!».

Лісами вкрита третина усієї суші планети. Це природні легені Землі, борці з природніми катаклізмами та кондиціонери для мегаполісів. Ліси поглинають вуглекислий газ і виділяють життєвонеобхідний кисень. Втім, ще 200 років тому загальна площа лісів була удвічі більшою.

Щороку планета втрачає понад три мільйони гектарів лісу. Це приблизно дорівнює площі Молдови. Одне дерево протягом року виробляє від 100 до 700 кілограмів кисню. Це на рік забезпечує життя невеликої сім'ї. І за одну годину гектар лісу поглинає стільки вуглекислого газу, скільки видихають за годину дві сотні людей. Ліси запобігають руйнівним повеням і посухам, протидіють зсувам ґрунтів та допомагають зберегти їхню родючість, охолоджують розпечені асфальтом і будинками міста та очищують повітря від шкідливих викидів.

Протягом року дерево поглинає стільки ж вуглецю, скільки виробляє автомобіль за поїздку у тисячу кілометрів.

Найбагатша на ліси європейська країна - Фінляндія. Деревами тут вкрито 70 % території. А найбідніша на ліси – Велика Британія, адже має лише шість відсотків території, вкритих лісами. В Україні площа лісів складає понад 10 мільйонів гектарів. І саме у нашій країні розташований найбільший у світі штучний ліс. Його висадили на Херсонщині, щоб зупинити пустелю Олешківські піски - найбільшу в Європі. Площа Цюрупинського штучного бору – понад 100 тисяч гектарів.

Тут ростуть 12 видів сосен, а також листяні дерева. Саме завдяки густим лісам найбільш екологічним регіоном України є Карпати. Але щороку лісові угіддя тут катастрофічно зменшуються. Найчастіше ліси гинуть від забудови, пожеж та незаконної вирубки. Непоправної шкоди наносять лісам засмічення побутовими відходами.

Читайте також:З вини людини до 2070 року можуть зникнути 1700 видів тварин