Політика
26 березня 2019
Кандидати на пост президента України офіційно витратили 1,2 мільярди гривень
Більшість коштів кандидати витратили на використання ЗМІ.
news-image

На сьогоднішній день відповідно до проміжних фінансових звітів про використання коштів виборчого фонду 44 кандидати на пост президента України офіційно витратили 1,2 мільярди гривень. Про це повідомляє прес-служба Комітету виборців України на сторінці у Facebook, пише «Є!» з посиланням на Прямий.

Більшість коштів кандидати витратили на використання ЗМІ. На це було спрямовано 853 мільйони гривень. У відсотковому відношенні найбільше коштів на рекламу в ЗМІ витратили Юрій Кармазін (100% всіх коштів витрачено на рекламу), Валентин Наливайченко (89%), Дмитро Добродомов (88%), Олександр Вілкул (87%), Юрій Бойко (85%) та Сергій Тарута (83%).

У абсолютному відношенні найбільше на рекламу витратили Петро Порошенко (251 млн. грн.), Юлія Тимошенко (118 млн.), Олександр Вілкул (97 млн.), Сергій Тарута (80 млн.), Володимир Зеленський (64 млн.), Олег Ляшко (59 млн.), Анатолій Гриценко (52 млн.). Юрій Бойко витратив на рекламу 39 млн., Олександр Шевченко – 34 млн., Руслан Кошулинський – 11 млн., Євгеній Мураєв – 11 млн., Андрій Садовий – 10 млн.

Семеро кандидатів на пост Президента України поки що офіційно не здійснювали жодних витрат під час кампанії. Так, не витратили жодної гривні Олександр Ващенко, Микола Габер, Дмитро Гнап (зняв кандидатуру), Олександр Данилюк, Роман Насіров, Руслан Ригованов та Олександр Соловйов. 

"Закон не встановлює обмежень щодо розміру виборчих фондів кандидатів, тому політики можуть витрачати будь-які суми. В результаті всі разом кандидати лише офіційно витратили 1,2 млрд. грн. Однак неофіційні витрати є ще більшими. Зокрема, традиційно в звітах не відображено витрати кандитатів на зарплати для агітаторів, членів комісій та спостерігачів. Щодо значних витрат на рекламу, то це свідчить про низьку якість кампанії. На рекламу було витрачено кожну другу гривню з виборчих фондів кандидатів, що є надмірною сумою. Законодавство деяких держав Європи (наприклад, Польщі) забороняє кандидатам витрачати на рекламу більше певного відсотка коштів або ж платна політична реклама взагалі є забороненою", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Інформація в проміжних звітах охоплює період з моменту відкриття виборчих фондів до 18 березня 2019 року. Остаточні фінансові звіти кандидати подадуть після виборів.

Читайте також:Лідерів бойовиків знайшли в реєстрі українських виборців