Суспільство
26 березня 2019
10 днів відпустки для татуся: чому це важливо?
Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується ввести декретну міні-відпустку для чоловіків.
news-image
Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді. Для політиків це, звісно, хороший піар, але й такому «піару» молоді сім’ї раді. Про це пише «Є!» з посиланням на Укрінформ

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується ввести декретну міні-відпустку для чоловіків – на 10 днів, і при цьому оплачувану (доповнити статтю 17 Закону України «Про відпустки» новою частиною). Передбачається, що це дозволить батьку бути поруч з сім’єю в найважливіший дні після народження дитини та сприятиме швидшій адаптації мами до нових обставин. Примітно, що ініціаторами законопроекту виступили депутати практично з усіх партій – “БПП”, “Народного фронту”, “Самопомочі”, “Радикальної Партії Олега Ляшка” і навіть з “Опозиційного блоку”. Що тут скажеш – добре, що хоча б в одному важливому питанні можна спостерігати політичну єдність депутатів. Відтак Укрінформ досліджував, які проблеми постають у молодої сім’ї в ці перші 10 днів та як із найперших днів народження дитини залучають татусів до догляду за нею у інших країнах.

Відпустка татові треба – насамперед для моральної підтримки мами 

Молоді сім’ї в своїй більшості зустріли таку депутатську ініціативу з оптимізмом, оскільки відповідальні чоловіки все одно брали відпустку у період народження дитини, щоправда або за власний рахунок, або в рахунок основної. Про це розповідають як знайомі, так і дописувачі відповідних обговорень на просторах Фейсбук.

 

 

Молоді мами в особистій розмові зізнаються – у перші дні їм була дуже необхідна підтримка чоловіка, щоб не лише докупити одяг, підгузки чи дитяче харчування, а й просто оговтатися від післяпологового шоку.

“Особливо це важливо, якщо жінці довелося робити кесарів розтин, оскільки у перші дні після операції ти не можеш нахилятися, брати дитину на руки, купати її. Тобто основний догляд за дитиною в цей час лягає переважно на чоловіка, а зараз усе більше жінок, які народжують саме у такий спосіб”, – говорить мама двох дітей Ярослава Н. з Вінниці.

Вона також додає, що дуже важливо, аби поруч був саме чоловік, а не бабусі чи інші родичі, адже що раніше тато “включиться” у процес догляду за дитиною, то активніше він допомагатиме й надалі, розуміючи всі труднощі виховання дітей. 

А от Наталя О. з Чернігова, яка майже два роки тому стала мамою, і досі пам’ятає, наскільки неїстівним було харчування в пологовому будинку, де мама проводить з дитиною перші 3-5 днів. 

“Їжа була просто нестерпною – пам’ятаю, що на обід давали пісний суп, перлову кашу, якісь несмачні млинці. Вечері ж взагалі нічого не було, тому чоловікові доводилося постійно привозити мені їжу. А ще – купувати памперси, білизну для малюка тощо. Та найголовніше, що потрібно жінці – це моральна підтримка коханого в перші дні. І без відпустки тут ніяк не впоратися, тож мій чоловік брав частину основної відпустки. Якщо чоловікам нададуть 10 додаткових днів – це піде лише на користь сім’ї”, – зазначає Наталя.

Водночас частина жінок все ж таки скептично поставилася до такої ідеї, вважаючи, що якщо держава дійсно прагне піклуватися про молоді сім’ї, то має забезпечити їм достойнішу фінансову підтримку, нехай і за рахунок коротшого декрету: 

“І тут, неймовірно! 10 днів для батька! Ні, котики, це не про гендерну рівність і не про стимуляцію народжуваності. Нормальні умови для батьківства: це рік декрету, який рівно поділяється між батьками, при якому зберігається з/п чи хоча б її основна частина (зараз це всього 860 грн на місяць як допомога при народженні дитини. – Ред.). Це про розвинуту інфраструктуру, доступні садочки, в які можна відводити дітей з 6-9 місяців. А ці 10 днів – до ср@ки”, – вважає Ольга Курна.

У Швеції та Ісландії тато може бути з дитиною навіть до 3-х місяців

У своїй ініціативі автори законопроекту посилаються на досвід інших європейських країн, де законодавством передбачена можливість відпустки для чоловіка по догляду за дитиною. Та що там – у деяких країнах це не просто право, а зобов’язання провести певний час з малюком.

Норвегія запровадила двотижневу декретну відпустку для тата ще у 1994 році. А от у сусідній з нею Швеції чоловіків до догляду за дитиною стали залучати ще з 70-х років. Зараз там батько не просто може виявити бажання, а зобов’язаний взяти аж 90 днів для догляду за дитиною (при цьому зберігаючи 80% зарплати), інакше усі 480 днів загального декрету для сім’ї не зарахуються.

У Великій Британії теж цікавий підхід – там існує загальна відпустка, тривалістю в 50 тижнів, упродовж якої батьки можуть по черзі залишатися з дитиною. Подібна система і в Польщі. Там перші 14 тижнів річного оплачуваного декрету призначені лише для жінки, та після цього терміну її може замінити чоловік. Але при цьому за чоловіком закріплені обов’язкові два тижні догляду за дитиною.

А в Ісландії у перші три місяці можуть одночасно піти в декрет обоє батьків, при цьому отримуючи 80% зарплатні, що дозволяє їм провести час разом з дитиною без відчутного удару по сімейному бюджету.

Цікаво, що за кордоном існує навіть спеціальний термін “father-friendly” на позначення заохочення чоловіків до догляду за дитиною.

Звертаючись до цієї теми, в 2015 році шведський фотограф Йоган Бевман випустив фотокнигу із 45-ма зворушливими фотографіями чоловіків, які залишилися в декреті, щоб виховувати дітей. Фотограф говорить, що хотів показати цих чоловіків не як “супертатусів”, а навпаки, намагався пояснити, що це – важка робота стати добрим батьком і бути якомога ближчим до дитини. Цією роботою він також хотів донести інший важливий меседж – що для дітей важлива присутність поруч обох батьків. Це він доводить своїми знімками, де татусі купають малюків, засинають з ними в обіймах, чи проводять з ними весело час.

Читайте також:Українські чоловіки зможуть брати оплачувану відпустку з народженням дитини