Політика
28 березня 2019
Раптові спонсори Ляшка: ясновидиця, студентка і люди Ригованова
У IV кварталі 2018 року кількість фізичних осіб, які профінансували партію, значно виросла.
news-image

"Радикальна партія" минулого року отримала рекордні внески від фізичних осіб. Про це пише «Є!» з посиланням на УП.

У четвертому кварталі загальний бюджет політсили становив понад 66 мільйонів гривень, з яких близько 80% – приватні внески, повідомляє рух "Чесно".

Протягом 2016-2017 років частка приватного фінансування партії Олега Ляшка становила лише 2%, але у IV кварталі 2018 року кількість фізичних осіб, які профінансували партію, значно виросла.

Від фізичних осіб минулого року "радикали" отримали 52 мільйони гривень, що в 50 разів більше, ніж сукупно за 2,5 роки до цього.

Гроші масово почали надходити у жовтні, а їх кількість до кінця року постійно зростала.

Від різних людей в один і той же день нараховувались однакові суми. До прикладу, 10 грудня десятеро людей із Запоріжжя переказали по 99 тисяч, а 10 жовтня прихильники партії 34 рази надіслали по 14 тисяч гривень.

За банківськими правилами, якщо сума переказу перевищує 15 тисяч гривень, то у банку мають ідентифікувати особу, яка робить внесок, та скопіювати її документи. Якщо ж внесок менший – цього робити не потрібно.

Суми, які донори переказували на рахунок партії, зазвичай повторюються. Так, 49 500 перераховували 52 рази, 65 разів віддавали по 99 тисяч, 137 разів перераховували по 100 тисяч гривень, а ще 50 разів по 14 тисяч гривень.

Нардеп Сергій Рибалка 22 грудня десять разів перерахував партії по 49 тисяч гривень.

Донори, з якими вдалося зв’язатися Руху "Чесно", підтвердили, що переказували  "Радикальній партії" гроші. Однак не всі жертводавці могли собі дозволити віддати такі суми.

Серед донорів партії Ляшка є нардепи, посадовці, керівники обласних та районних осередків політсили, державні службовці, викладачі університетів та навіть ворожка.

Наприклад, мешканка Вишневого Київської області, Наталія Еріставі, яка позиціонує себе як "ясновидиця з діда-прадіда, білий маг: грошова магія, любовна магія, зняття деструктивних програм", віддала партії Олега Ляшка 118 тисяч гривень.

Майже 50 тисяч гривень дав керівник кіровоградської школи-інтернату І-ІІІ ступенів, ліцею "Сокіл" Сергій Сторчаус. Такі вкладення Сторчаус підтверджує та пояснює особистими уподобаннями.

Його син Віталій Сторчаус, який працює завідувачем сектору з питань архівної справи районної ради Кропивницького,  переказав Ляшку ще 40 тисяч гривень. У 2017 році він задекларував всього 117 тисяч гривень зарплати.

Студентка Наталія Соколік, яка ще в жовтні минулого року шукала роботу секретаря з зарплатою в 10 тисяч гривень, у грудні переказала "Радикальній партії" 99 тисяч гривень. Згодом 49 тисяч їй повернули. До жовтня дівчина працювала касиром торговельного залу на заправці.

"Так, я перераховувала 50 тисяч. А може і 99, точно не пригадую, треба передивитися квитанції", – сказала Соколік у коментарі і пояснила, що фінансувала "Радикальну партію", бо "їй це подобається".

Читайте також:У партії Рабіновича і Медведчука стабільне зростання парламентського рейтингу, - західні соціологи