Події
4 квітня 2019
Україна вимагає негайного повернення 113 засуджених українців - нота Мін'юсту
113 українців незаконно утримуються на території РФ та тимчасово окупованій території Криму.
news-image

113 українців незаконно утримуються на території РФ та тимчасово окупованій території Криму, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Міністерство юстиції України направило Росії ноту з вимогою негайно передати українським компетентним органам 113 засуджених українців,  які незаконно утримуються на території Російської Федерації та тимчасово окупованій території Криму. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мін'юсту.

"Україна направила ноту Російській Федерації з вимогою передати українським компетентним органам 113 громадян України, які незаконно утримуються на території РФ та тимчасово окупованій території Україні - в Автономній Республіці Крим - в порушення норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.", - йдеться в повідомленні.
"Відповідно до ст. 1 закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", територія Криму є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Функціонування на тимчасово окупованій території судів, які виносять рішення іменем Російської Федерації, а також здійснення ними правосуддя відповідно до російського процесуального та матеріального права не має правових наслідків за законодавством України. Зазначені громадяни України незаконно позбавлені свободи і права відбувати покарання на території України за злочини, вчинені ними на території України, за які вони засуджені відповідно до законодавства РФ", - підкреслили в Мін'юсті.

Згідно з ч. 3 ст. 5 закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", відповідальність за порушення визначених Конституцією і законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території півострова покладається на Росію як державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

Таким чином, Україна вимагає від Росії негайного повернення своїх громадян і вимагає забезпечити їм можливість відбувати покарання, призначене українськими судами, на території України, а також реалізувати своє право на розгляд справи встановленим законом України судом.

Читайте також:У Кракові оголені туристи пройшлись Ринковою площею, а потім катались у кареті