Політика
5 квітня 2019
Генсек НАТО: Росія не може вказувати, чи бути Україні в НАТО
Не Москві вирішувати, хто може та має отримати членство в Альянсі.
news-image

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підхід до того, що прагнення України, Грузії чи іншої країни приєднатися до НАТО «провокує» Росію на більшу агресію, є невірним і небезпечним, оскільки не Москві вирішувати, хто може та має отримати членство в Альянсі, пише «Є!» з посиланням на Главком.

Про це Столтенберг заявив на підсумковій прес-конференції в Державному департаменті США.

«Грузія і Україна є незалежними й суверенними націями, які мають суверенне право обирати свій шлях» – відповів глава Альянсу на запитання журналістки ВВС про те, чи правильно публічно оголошувати відкрите запрошення для Грузії й України в НАТО, оскільки це провокує Росію до створення більшого напруження.

Столтенберг наголосив: лише ідея того, що членство Грузії чи України в НАТО є «провокацією», дійсно небезпечна.

«Таким чином, ви визнаєте, що Росія має право вирішувати, що її сусіди можуть робити, а чого ні»,- наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що його рідна країна, Норвегія, є «невеликою державою на кордоні з Росією». У цьому зв'язку складно уявити, щоби Радянський Союз у 1949 році диктував, чи може Норвегія бути членом Альянсу, підкреслив Столтенберг.

«Точно в такий спосіб, Грузія і Україна мають власне праве обирати свій шлях… Лише країни-аспіранти і НАТО можуть вирішувати зрештою, коли вони мають отримати членство», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Нагадаємо, 5 квітня країни-учасники НАТО погодили новий пакет підтримки України й Грузії в Чорному морі на тлі російської агресії з метою посилення безпеки в регіоні.

Як відомо, у НАТО визнають прагнення України до членства в Альянсі.

Раніше генсек Альянсу Єнс Столтенберг підтвердив, що НАТО планує посилити військову присутність в Чорному морі.

Читайте також:НАТО готує заходи на захист українських суден в Азовському і Чорному морях