Суспільство
7 квітня 2019
Православні відзначають свято Благовіщення
На честь торжества віруючим дається послаблення в пості: до обіду можна приготувати рибу.
news-image

Християни східного обряду 7 квітня (25 березня за Юліанським календарем) відзначають свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Благовіщення Пресвятої Богородиці - євангельська подія і присвячене йому християнське свято; сповіщення архангелом Гавриїлом Діві Марії про майбутнє народження по плоті від неї Ісуса Христа.

У православ'ї належить до числа дванадесятих свят. Єрусалимська, Російська, Грузинська, Сербська, Українська православні церкви, а також Українська греко-католицька церква (в межах України), старообрядці і деякі інші святкують Благовіщення 25 березня (7 квітня) за юліанським календарем (в XX-XXI століттях 25 березня за юліанським календарем відповідає 7 квітня за григоріанським).

Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська (Грецька), Албанська, Польська, Чеських земель і Словаччини, Американська і Канадська, а також Римо-католицька церква і протестантські деномінації святкують 25 березня по григоріанським календарем.

На честь торжества віруючим дається послаблення в пості: до обіду можна приготувати рибу.

Благовіщення, яке прославляється християнською церквою як початок порятунку людства, почали відзначати ще в IV столітті. Подія, якій присвячено це свято, описано в Євангелії. Бог послав Архангела Гавриїла до Діви Марії з благою звісткою: їй належить зачати від Духа Святого і народити Спасителя світу - Ісуса Христа. Архангел з'явився в будинок праведного Йосифа в Назареті в той момент, коли Марія читала Священне Писання і, увійшовши до неї, сказав: "Радуйся, Благодатна! (Тобто сповнена благодаті Божої) Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Марія зніяковіла, почувши слова Гавриїла, і подумала: що означає це вітання? Ангел же заспокоїв її: "Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога. І ось народиш Сина і назвеш Його ім'ям Ісус. Він же буде Великий, і назветься Сином Всевишнього, і царюванню Його не буде кінця". Здивована Марія запитала Архангела: "Як же це станеться, коли я мужа не знаю?" На що Гавриїл відповів, що все здійсниться силою всемогутнього Бога: "Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе. Тому й Святе, що народиться Сином Божим". Марія ж, висловлюючи свою покірність волі Господа, відповіла Гавриїлу: "Я раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм". І Архангел Гавриїл відійшов від неї.

Читайте також: Дощі та тепло: синоптик розповіла, якою буде погода в Україні наступного тижня