Суспільство
12 травня 2019
«Одного щеплення недостатньо»: лікар пояснив, що потрібно для захисту від кору
Лікар нагадав, що цього року від ускладнень після кору померло понад 12 осіб.
news-image

До спалаху кору в Україні призвело декілька причин. Основні з них – відмова від щеплень або вакцинація не в повному обсязі. Про це розповів кандидат медичних наук Віктор Сидоренко, передає «Обозреватель». Він пояснив, чому одного щеплення від кору недостатньо і як перевірити, чи допомогла вакцина виробити імунітет до небезпечного захворювання, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Лікар нагадав, що цього року від ускладнень після кору померло понад 12 осіб. 

"Поширенню кору в Україні сприяє кілька причин. Дуже багато людей не хочуть щепити своїх дітей. Це дійсно страшно. Бо при зниженні бар'єру щеплення менш ніж за 60% може виникнути епідемія, і вона вже виникла", - зазначив він.

На думку Сидоренко, в негативному ставленні людей до щеплень частково винні ЗМІ.

"Дуже мало розповідають про те, наскільки добре захищає щеплення від кору та інших хвороб. А не дай Боже виникає якесь ускладнення – наступного дня по всіх телеканалах, по всіх каналах радіо розповідають", - пояснив він.

Але крім категоричної відмови від щеплень, за його словами, існує ще одна помилкова думка, не менш небезпечна. 

"Щеплення не виконуються в повному обсязі. Необхідно два щеплення від кору. Дуже багато людей, провівши одне щеплення, вважають, що вони повністю захищені від захворювання, і на друге щеплення просто не приходять. А цього недостатньо", - підкреслив медик.

Сидоренко звернув увагу, що для захисту від кору в організмі щепленої людини мають вироблятися антитіла. Однак у кожного свої індивідуальні особливості, тож іноді антитіла не виробляються в достатній кількості.

"І отут необхідно, якщо за правилами, провести двократне щеплення, а після цього лабораторним шляхом виявити, є у вас імунітет проти кори чи немає. І якщо імунітету немає, ще раз повторити щеплення", - порадив лікар.
Читайте також: Українці їдять свинини вдвічі менше за фізіологічну потребу