Суспільство
14 травня 2019
У селі на Львівщині священик вичистив увесь цвинтар від пластикових вінків та квітів (фото)
Цілий рік священик розповідав людям про шкоду пластику, 20 років перед храмом висів плакат про шкідливість штучних квітів та вінків на гробах. Це не давало жодного результату.
news-image

Львів’янка Наталія Кузьма на своїй сторінці у Facebook розповіла історію священика Олега Здреника, за допомогою якого цвинтар у Вільшанику на Львівщині милує око живими квітами. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на ПроЛьвів.

“Cвященик Олег Здреник має парафію у селі Вільшаник біля Самбора. Цілий рік він на проповідях розповідав людям про шкоду пластику. 20 років перед храмом висів плакат про шкідливість штучних квітів та вінків на гробах. Це не давало жодного результату. Тоді отець перейшов у “наступ”. Обіцяв, що відправлятиме лише на могилах без пластику. Та розумів, що не зможе так чинити. Третя спроба. Попросив на своє день народження подарунок – почистити цвинтар від пластику. Дало результат. Прийшли активісти і половину цвинтаря очистили. Проблема ще залишалась. Четверта спроба. Отець зрозумів, що потрібно взяти на себе відповідальність і “зламати стару систему”. Він помолився і разом з іншими почистив увесь цвинтар від пластику. Отець назвав це “божим вітром”, що здув непотріб з гробів. Ох, як це було ризиковано. Адже це особистий простір інших. Дві ночі не спав, готувався до пояснень і.. з наступних днів зайняв позицію дякувати. Дякував людям за мудрість, казав, що вони – приклад для інших.

Сьогодні цвинтар у Вільшанику милує око живими квітами. Тут правило – “похоронна екологія”, ховають без штучних вінків. А як хто з нетутешніх приносить – зі словами “мертве з мертвим” засипають у гріб.

У цьому селі отець і сортування сміття підтримує, і задає демократичний стиль спілкування з парафіянами, особливо дітьми.

Сам священик Олег Здреник ділиться на своїй сторінці у Facebook історіями спільного із селянами успіху:

“Сьогодні Чистий четвер, ми спільними зусиллями перемогли пластик на нашому кладовищі. Вже немає в нас «традиції» нести на цвинтар пластик. Це великий успіх. Нова епоха! Дякую усім, хто приклав зусиль. Дякую всім свідомим моїм парафіянам, ви найкращі. Тільки спільно, в єдності, ми є сила! Разом сильніші, разом Ми Це Вільшаник!”

Читайте також:Безкоштовні щеплення можна буде отримати в приватних клініках