Суспільство
15 травня 2019
Обсяг переказів від заробітчан буде скорочуватися - вони вже виїжджають за кордон сім'ями, - експерт
До самого процесу трудової міграції залучено до 9 мільйонів осіб – чверть населення країни.
news-image

На тлі масштабної трудової міграції, в яку залучені близько чверті населення України, викликає занепокоєння той факт, що щорічно в загальній структурі доходів українських трудових мігрантів питома вага переказів в країну своїм сім'ям скорочується, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Це свідчить, що дедалі більше сімей возз'єднуються, забирають дітей і залишаються жити за кордоном. Таку думку озвучив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко у статті "Будемо платити за себе і за того дядька: Чому трудова міграція веде Україну в глухий кут".

"Дедалі більше сімей возз'єднуються, забирають дітей і залишаються жити за кордоном. Тобто, якщо раніше, наприклад, у людини за кордоном працювала дружина і відправляла перекази до України, то після переїзду у неї відпадає необхідність переводити в країну гроші", - сказав Устенко.

Ілюстрація REUTERS За даними Світового банку, загальна сума приватних трансфертів минулого року становила 14 мільярдів доларів, а НБУ дає дещо інші дані – 11 мільярдів доларів. Водночас з 11 мільярдів доларів, які надходять до України, до 3 мільярдів доларів припадають на схемні операції, коли за фіктивними договорами на виконання послуг на ті ж ФОПи заводиться валюта, яка потім використовується в тіньовій економіці та в корупційному обороті.

З решти 8 мільярдів доларів частина йде як оплата роботи українських фахівців на аутсорсі (ІТ) або як оплата за продаж товарів "хендмейд" на міжнародних торгових майданчиках. Що стосується переказів від трудових мігрантів, які перебувають за кордоном понад рік, то їх внесок вкрай невеликий – менш як 1 мільярд доларів. Що стосується маятникової міграції, на неї припадає лише кілька мільярдів надходжень.

За даними Міністерства соціальної політики, за кордоном постійно працюють 3,2 мільйона українців, а в принципі в процес трудової міграції залучені до 9 мільйонів осіб – чверть населення країни. І якщо у 2013 році кількість трудових запрошень для українців від Польщі становила 218 тисяч, то вже у 2017 році зросла до 1,7 мільйона.

Головним чином це відбувається у зв'язку з тим, що розмір мінімальної, так і середньої зарплати в Україні значно нижчий у порівнянні з усіма країнами ЄС, включаючи країни Східної Європи. Компанії на території колишньої Східної Німеччини платять працівникам у середньому 2700 євро, а в Західній Німеччині – 3300 євро. Розмір мінімальної зарплати в Німеччині – 1600 євро.

У Польщі середня зарплата становить 1150 євро, а мінімальна – близько 550 євро. В Україні з 1 січня 2019 року мінімальна зарплата становить 4170 гривень, або приблизно 150 доларів, а середня зарплата коливається в районі 9 тисяч гривень.

Читайте також:Зарплата Супрун удвічі менша, ніж у заступників: скільки отримує глава МОЗ