Суспільство
17 травня 2019
У Херсоні відкрили виставку до 75-ї річниці депортації кримських татар
У Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці відкрили творчу виставку «Наш Крим», присвячену 75-й річниці депортації кримських татар.
news-image
У Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара митці Генічеського району, де компактно проживають представники кримськотатарського народу, відкрили творчу виставку «Наш Крим», присвячену 75-й річниці депортації кримських татар. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, пише «Є!».

На виставці представлені три тематичні розділи. Один із них присвячений Номану Челебіджихану, відомому кримськотатарському політичному і державному діячеві. В експозиції - портрети Челебіджихана та малюнки за кримською тематикою кінця XIX – початку ХХ століття.

Ще один напрямок – фотовиставка «Доля кримських татар: від депортації – до окупації». Член Національної спілки фотохудожників України Олександр Прихненко представив свої фотороботи, де зображені сучасні події, що стосуються питань анексії Криму, і оформив експозицію фотографій із сімейних альбомів кримських татар.

Ще один розділ – роботи генічеських художників, присвячені неповторним куточкам Криму.

«Хочу подякувати організаторам заходу, художникам, бібліотеці. Дуже важливо доводити правдиву історію до суспільства щодо найбільш трагічної дати для кримськотатарського народу - депортації 1944 року», - зазначив на відкритті виставки перший заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Ізет Гданов.

За його словами, треба пам’ятати події 1944 року, щоб у майбутньому вони не повторювалися. «Ми повернемося у Крим, ми переможемо», - сказав Гданов.

Як зазначила на церемонії відкриття виставки начальник управління культури Херсонської ОДА Світлана Думинська, митці – автори робіт, що представлені на виставці, через свою душу пропустили події, пов’язані з Кримом. За її словами, натхненником цієї виставки є заступник голови Генічеської РДА Гульнара Бекірова, дружина в’язня Кремля Едема Бекірова.

Як зазначив голова Генічеської РДА Олександр Воробйов, ще декілька років тому українці не знали повноцінно історію як кримськотатарського народу, так і історію інших народів, які проживають на території України. За його словами, він українець, лише чотири роки тому почав вивчати історію кримськотатарського народу, лише п’ять років тому почав вивчати історію Західної України. «Ми сьогодні районом намагаємося донести через усю Херсонщину, до всієї України, до всього світу, події 1944 року», - зазначив Воробйов.

Художник Володимир Шпак, один з митців, який долучився до виставки, зазначив, що для художників Крим – це джерело вражень, емоцій. «Те, що показали сьогодні – графіка, живопис, фотографія – це наше щире волевиявлення, не за шаблоном спущене зверху, все що ми змогли, ми зробили, тепер ваша оцінка», - сказав художник.

Виставка працюватиме у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара до кінця травня.

Читайте також:На Каннському кінофестивалі запрацював український павільйон (фото)