Суспільство
27 травня 2019
ЄБРР погоджується: запуск ринку електроенергії варто відкласти
У 2017 році ЄБРР разом із усіма ключовими міжнародними партнерами України настійно рекомендував прийняття поправок до закону про ринок електроенергії.
news-image

Європейський банк реконструкції і розвитку приєднується до інших міжнародних партнерів у рекомендації відкласти запуск відкритого оптового ринку електроенергії в Україні на деякий термін із огляду на те, що підготовка до його імплементації поки не закінчена, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Про це заявив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, одна з причин такого рішення зокрема в тому, що відсутня необхідна для успішного функціонування нового ринку е/е детальна регуляторна і технічна інфраструктура.

"З огляду на це запуск нового ринку 1 липня із великою ймовірністю призведе до порушення його функціонування і, отже, буде не в інтересах українських споживачів та учасників ринку", - написав Усов.

Водночас перенесення терміну його відкриття має супроводжуватися виробленням чіткого плану послідовних кроків, які забезпечать його нормальний запуск, зазначив він.

Усов нагадав, що в 2017 році ЄБРР разом із усіма ключовими міжнародними партнерами України настійно рекомендував прийняття поправок до закону про ринок електроенергії.

"Ми вважаємо, що викладені в цьому законі принципи реформ з часом приведуть до появи прозорого і диверсифікованого сектору електроенергетики, який буде забезпечувати чисту, стійку і доступну за ціною енергію для всіх українців", - зазначив Усов.

І додав, що зокрема ЄБРР активно підтримує ідею переходу до лібералізованого та конкурентного ринку в цьому секторі, так як вважає це "найкращим шляхом до максимальної ефективності генерації електроенергії".

"ЄБРР, безумовно, готовий надати усіляку допомогу з метою скорочення даної затримки до мінімуму, щоб українські споживачі якомога швидше змогли скористатися перевагами лібералізації даного ринку", - резюмував представник ЄБРР.

Раніше в ЄБРР заявили, що не бачать чіткої картини, як буде працювати новий оптовий ринок електричної енергії, запуск якого запланований на 1 липня.

Також представництво Європейського Союзу рекомендувало відтермінувативпровадження нового ринку електричної енергії в Україні.

Читайте також:Тимошенко каже, що передала Зеленському пакет своїх указів про зниження тарифів