Суспільство
28 травня 2019
Вибори до Ради: в ООН нагадали про важливість рівної участі жінок
Українським політикам пропонують встановити, як мінімум, 30-відсоткову квоту для жінок-кандидаток у виборчих списках політичних партій.
news-image

У зв'язку з майбутніми парламентськими виборами координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані звернула увагу на важливість рівної участі жінок у виборах та їх представництва у наступному скликанні Верховної Ради.

Про це йдеться у її заяві, опублікованій у Facebook представництва ООН в Україні, пише «Є!» з посиланням на УП.

"Жінки становлять 54 відсотки населення України, але протягом усієї історії держави вони лише у незначній мірі були представлені в уряді та Верховній Раді, і ніколи не обіймали посади президента. Жінки стикаються з безліччю проблем у політиці: частіше їх оцінюють за зовнішнім виглядом та одягом, аніж за їх ідеї та переконання. У суспільства зазвичай вищі стандарти до поглядів та думок жінок. Проте українські жінки постійно витримували такі виклики і були готові та здатні обіймати керівні посади", - підкреслила Оснат Лубрані.
 
Вона запропонувала українським політикам встановити, як мінімум, 30-відсоткову квоту для жінок-кандидаток у виборчих списках політичних партій.
"Закликаючи до виконання виборчих квот під час формування списків політичних партій, я б хотіла апелювати на зобов'язання України згідно з Конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку вона ратифікувала. Стаття 4 вимагає від держави реалізувати тимчасові спеціальні заходи, включаючи квоти, а стаття 7 закликає до ліквідації дискримінації щодо жінок у політичному та суспільному житті країни", - зазначила координаторка системи ООН в Україні.

 

Читайте також:Росія готувалася анексувати Крим з моменту, коли Україна стала незалежною – Хомчак