Світ
28 травня 2019
У країнах єврозони вводяться в обіг нові купюри (фото)
Нові банкноти відрізняються за розміром від старих банкнот
news-image

У країнах єврозони 28 травня запроваджуються в обіг нові купюри в 100 і 200 євро, дизайн яких був представлений восени минулого року. Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву розміщено на сайті Європейського центробанку, передає «Є!»

"Нові банкноти 100 і 200 євро використовують нові та інноваційні функції безпеки. У верхній частині сріблястої смуги на голограмі зображені маленькі символи €, які переміщаються навколо числа і стають чіткішими при прямому освітленні. Срібляста смуга також містить портрет Європи, архітектурний мотив і великий символ €. Нові банкноти також мають збільшений смарагдовий номер. Хоча саме смарагдове число присутнє на всіх інших нотах серії Europa, ця поліпшена версія також показує символи € всередині цифр", - йдеться в повідомленні.

     

Нові банкноти 100 і 200 євро відрізняються за розміром від старих банкнот. Обидві купюри тепер мають ту ж ширину, що і банкнота в 50 євро. Однак їхня довжина залишається незмінною - чим довше бакнота, тим вище значення.

       

"Оскільки банкноти 50, 100 і 200 тепер мають однакову ширину, їх легше обробляти машинами. Вони також будуть краще поміщатися в гаманці людей і прослужать довше, оскільки будуть менше зношуватися", - пояснили в ЄЦБ.

На нові банкноти також нанесені невидимі оку захисні знаки, які може розпізнати тільки машина. Старі банкноти будуть також використовуватися до їх природного виведення з обігу.