Суспільство
31 травня 2019
Співвласник «Кварталу 95» Шефір виступає за скасування закону про мову
Також він вважає, що можна домовитися із РФ та припинити війну.
news-image

Співвласник групи "Квартал 95" Борис Шефір вважає, що при сильному бажанні можна домовитися з російською владою і закінчити війну на Донбасі, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Треба її (війну - ІФ) закінчувати. (...) Якщо ми сильно захочемо, то ми з ними (російською владою - ред.) домовимося", - сказав Шефір в інтерв'ю інтернет-виданню "Детектор Медіа".

При цьому він наголосив, що завершувати війну на умовах противника не можна "в жодному разі".

"У нас у передвиборчій програмі написано, що якщо прибрати людей, матеріально зацікавлених у війні, вона закінчиться. В цьому випадку колишній президент і його оточення були зацікавлені в продовженні війни. Ми їх прибрали, і я впевнений, що вона затихне. Війна перестане приносити дохід", - висловив думку Шефір.
"Так, у нього (президента РФ Володимира Путіна - ред.) імперські амбіції. Але можна ж домовитися. А якщо ні, то оголошуватимемо справжню війну. Бо що це таке: однією рукою воюємо, а іншою рукою торгуємо? Дуже важливе бажання бодай однієї сторони, інакше для світу немає перспектив", - упевнений він.

Шефір також вважає, що президент України Володимир Зеленський не має наміру перебувати на цій посаді тривалий час:

"Наш президент - незвичайний президент. Він не збирається заробляти на цій посаді й не збирається там довго залишатися. (...) Наш президент говорить: "Я піду наведу там лад і повернуся у свій бізнес". Не знаю, чи вдасться йому це, але він збирається це зробити".

Говорячи про мовні квоти на телебаченні та радіо, співвласник групи "Квартал 95" зазначив:

"Квоти й заборони - це погано. Будь-які. Це суперечить Конституції України. Статтю 10, де йдеться про державну мову, завжди цитують наполовину. Друга частина статті говорить про те, що регіональні мови та російську (окремо виділена) держава підтримує і розвиває. Квоти - це не розвиток, це придушення мови. Звісно, українську мову треба підтримувати й розвивати. Але не шляхом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, приміром в оподаткуванні".

На його думку, українська мова має стати модною, а виробництво українською - комерційно привабливим.

"Я очікую перегляду квот. 90% - це багато. Закон про мову потрібно скасувати й ухвалити нормальний закон. Це перший крок для відміни війни", - переконаний Шефір.

При цьому він зауважив, що нині "не потрібно смикати проблему мови, вона ділить суспільство".

"Спочатку потрібно війну зупинити, а потім вирішувати інші завдання", - підсумував співвласник групи.

Відповідаючи на запитання про те, які поради він дає Зеленському як президенту, Шефір сказав:

"Не маю можливості, я його зараз не бачу. Але я порадив би йому бути сміливішим. Ми коли писали програму (передвиборчу - ред.), то першим законом, який ми хотіли подати до ВР, був закон про зняття недоторканності та про імпічмент. Насамперед треба розпочати з себе і не боятися".

Борис Шефір у групі "Квартал 95" відповідає за телевізійне виробництво. Серед його першочергових завдань - розширення співпраці з іншими телеканалами, крім "1+1 медіа".

Читайте також: Опублікована стенограма зустрічі президента Зеленського з керівництвом ВР та парламентських фракцій