Український інженер увійшов до сотні добровольців, які першими можуть заселити Марс
Сергій Якимов донедавна працював у столичному інституті космічних досліджень.
news-image

26-річний український інженер Сергій Якимов потрапив до 100 кандидатів із усього світу, які пройшли відбір "Mars One" для польоту на Червону планету. Список оприлюднили учора, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на Znaj.ua.

"Стати космонавтом і полетіти у космос – моя мрія з дитинства. І саме вона визначила лінію мого життя. У школі я займався астрономією та космонавтикою. Вчився у КПІ на факультеті авіаційних та космічних систем. Працював у інституті космічних досліджень. Розробляв документацію по проектах та програмне забезпечення. І коли я дізнався про цей проект, то вирішив, що це – мій шанс", - розповів Сергій Якімов.

Додає, що підготовка по програмі польоту на Марс іще не почалась.

"Лише закінчився другий відбірковий тур. Попереду ще два, і має лишитись 24 людини. Як обіцяє "Марс Ван", відбірковий тур має закінчитись до кінця року. На першому етапі за реєстрацію платили 10 чи 20 доларів, а більше платити не треба", - додав інженер.

Хлопець усвідомлює, що політ на Марс – це квиток у один кінець:

"Рідні з одного боку радіють, що я йду до своєї мрії. А з іншого боку ніхто не хоче мене відпускати, бо я не повернусь".

Сергій Якімов 2 роки тому їздив на екскурсію до Великого адронного коллайдера:

"У ЦЕРНі був у 2013 році, їздив на щорічні збори студентів-фізиків. Був там разом із аспірантами з роботи".

50 чоловіків і 50 жінок вибрали у якості претендентів на участь у польоті . Початково у відборі на Червону планету брали участь понад 165 тис. чоловік.

Дівчат і хлопців буде порівну невипадково – планується створити повноцінну колонію.

"Проте першим колоністам не рекомендують заводити дітей з міркувань невизначеності. Поки все не буде вивчено", - розповів хлопець.
Читайте також: Сара Брайтман пройде курс виживання в підмосковному лісі перед польотом на МКС

Mars One - приватний проект дослідника Баса Лансдорпа з Голландії. Він хоче заснувати на Марсі постійну колонію. Компанія планує влаштувати реаліті-шоу: політ будуть транслювати в режимі реального часу.

За планом, у 2016 мають відправити комунікаційний супутник до планети. Далі планують висадити перших 4 постійних поселенців у 2023 році. Що два роки до колонії прибуватиме ще по 4 астронавти-переселенці. Проект офіційно підтримує лауреат Нобелівської премії з фізики Герард 'т Гофт.