НКРЕКП попереджає про можливе зростання вартості електрики у 1,5 рази для промисловців
НКРЕКП направила листа до уряду, у якому попереджає, що у разі запуску ринку електроенергії за затвердженим урядом планом, ціни на електрику для непобутових споживачів можуть зрости на 40-50%.
news-image
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) направила листа до уряду, у якому попереджає, що у разі запуску ринку електроенергії за затвердженим урядом планом, ціни на електрику для непобутових споживачів можуть зрости на 40-50%, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Зазначається, що НКРЕКП вважає ризиковою реалізацію затвердженого урядом механізму ПСО (спеціальних зобов’язань), який передбачає зобов’язання державних Енергоатому та Укргідроенерго продавати електрику населенню за зниженою ціною. Цей самий механізм дозволить іншим компаніям на ринку енергетики, зокрема «ДТЕК» Ріната Ахметова, продавати електроенергію промисловим компаніям за ринковими цінами.

У НКРЕКП пропонують уряду змінити механізм покладання спеціальних обов’язків на державні компанії, адже ухвалений Кабміном документ має «критичні недоліки, і одним з наслідків запуску нової моделі ринку електроенергії з таким механізмом ПСО стане зростання цін для непобутових (промислових) споживачів на 40-50%».

Також регулятор звернув увагу на тому, що затверджена урядом модель нового енергоринку є складною та нестабільною.

Нагадаємо, 22 травня уряд таємно ухвалив рішення про перекладання збитків від продажу електроенергії населенню виключно на державні компанії, що дозволить зберегти прибутки компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Так, Уряд поклав спеціальні зобов’язання на Енергоатом, Укргідроенерго та частково на Укренерго. Це означає, що державні компанії повинні будуть продавати електроенергію населенню за зниженими цінами. Це робиться для того, щоб запровадження ринку електроенергії не призвело до різкого зростання тарифів на світло.

Водночас на компанію «ДТЕК» таких зобов’язань не поклали, тому вона й надалі продаватиме свою електрику за вищими, ринковими цінами.

Зазначимо, що більше половини спожитої українцями електроенергії виробляють на АЕС, якими керує Енергоатом. ТЕС, у тому числі компанії «ДТЕК», використовують для покриття нестачі виробленої на атомних електростанціях електроенергії та для балансування споживання (вони покривають потреби в електриці у пікові години).

Новий ринок електроенергії передбачає відокремлення діяльності з розподілу та постачання електроенергії. Це означає, що обленерго тепер не зможуть розподіляти електроенергію та постачати її споживачам. Постачання виділяють в окремий бізнес. Це відповідає європейським стандартам та створює умови для конкуренції.

Реформа оптового сегменту — найскладніша. Його поділять на три частини: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок. Буде створено два майданчики: балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. На них системний оператор зможе купувати потужності для балансування енергосистеми. Споживачі зможуть змінювати постачальника.

Читайте також:Рабінович: Ми знизимо тарифи, забравши український газ у олігархів і повернувши його народу