Політика
19 лютого 2015
На Донбасі виникне нове Придністров'я, яке роками годуватиметься з контрабанди - Іноземцев
Воно проіснує не один рік, заробляючи на напівлегальній торгівлі вугіллям, контрабанді і розкраданні російської допомоги
news-image

Якщо протягом найближчих 15 днів серйозних порушень угод вдасться уникнути, то настане найважча частина процесу імплементація домовленостей - частина, в рамках якої вони, напевно, будуть істотно переглянуті.

Російський доктор економічних наук, директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев в інтерв'ю виданню "Новое время" припустив, що мінські домовленості створюють перспективи зі створення на сході України своєрідного Придністров'я.

Іноземцев припустив, що позиція Заходу, зайнята в січні-лютому 2015 року, мабуть, підштовхнула президента РФ Володимира Путіна до пошуку компромісу, пише Є | Єдність.інфо.

"Президент Росії розумно припустив, що припинення війсьникових дій є таким благом, заради якого відповідальні політики готові піти на політичні поступки. У цьому розрахунку є вірна складова: війна припиниться і зміниться переговорами, але вони не приведуть до значного результату. Сепаратисти не захочуть ставати головами районів, а Київ навряд чи буде готовий змінити політичний лад", - сказав він.

Іноземцев вважає, що в результаті Мінські домовленості законсервують ситуацію, і на сході України виникне нове Придністров'я, яке проіснує не один рік, заробляючи на напівлегальній торгівлі вугіллям, контрабанді, розкраданні російської допомоги і "видавлюванням" з України безкоштовних газу та електроенергії.

"І питання, реінтегрується воно в Україну або стане російським васалом, залежить від того, наскільки успішними виявляться економічні реформи в Україні", - підкреслив Іноземцев.