Уряд зобов’яже Нафтогаз знизити ціни на газ у червні до 8 грн за кубометр, у липні — до 7,7 грн
В уряді підрахували, що наразі ринкова ціна газу для громадян має складати 8 тисяч гривень у червні, а у липні 7,7 тисячі гривень.
news-image
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що уряд розробив та ухвалить постанову, якою зобов'яже Нафтогаз продавати газ для потреб населення за 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів у червні, та за 7,7 тисячі гривень за тисячу кубометрів у липні 2019 року.

Про це Гройсман заявив під час засідання уряду 5 червня, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

«Ми розробили ще один нормативний документ, який не дасть НАК Нафтогаз України зловживати своїм монопольним становищем, а вони монополісти… І я наголошую на тому, що ми маємо привести їх до тями тими рішеннями, які з одного боку виконують наші зобов'язання, а з іншого — не дають знущатись над нашими громадянами», — повідомив Гройсман.

Прем'єр також додав, що відповідну постанову уряд має ухвалити найближчим часом.

В уряді підрахували, що наразі ринкова ціна газу для громадян має складати 8 тисяч гривень у червні, а у липні 7,7 тисячі гривень.

Зазначимо, що через зниження цін на газ в ЄС, українським компаніям ціни на газ у червні знизять на 8%. На стільки ж дешевше газ продаватимуть населенню, але з липня.

Нагадаємо:

У березні на енергетичних біржах Європи, на яких Україна купує імпортний газ, ціна на блакитне паливо різко впала. Так, рівень цін на ринку чи не вперше став нижчим за рівень регульованих державою цін. Тому 3 квітня уряд ухвалив постанову №293, якою зобов'язав Нафтогаз продавати газ населенню за ринковими цінами.

Згодом у Нафтогазі повідомили, що виконати цю постанову уряду неможливо, адже вона суперечить іншим урядовим постановам, зокрема про ПСО (спеціальні зобов’язання Нафтогазу продавати газ населенню за встановленою урядом ціною). Також у компанії закликали уряд або скасувати ПСО, або внести до нього зміни, щоб для зниження цін на газ для населення були всі законні підстави.

В уряді на таку пропозицію відповіли ультиматумом, закликавши Нафтогаз до 24 квітня публічно заявити про зниження цін на газ для населення у травні. Якщо цього не станеться, то уряд звільнить голову правління Нафтогазу Андрія Коболєва, контракт з яким продовжили напередодні.

22 квітня уряд та Нафтогаз узгодили рішення знизити ціни на газ для населення з 1 травня до 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Водночас, відповідно до домовленостей України з Міжнародним валютним фондом та постанови про ПСО, з 1 травня ціни на газ для населення мають зрости до 9850 гривень за тисячу кубометрів(зараз ціни на газ для населення складають 8550 гривень за тисячу кубометрів), а з 1 січня 2020 року — до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

Читайте також:НКРЕКП попереджає про можливе зростання вартості електрики у 1,5 рази для промисловців