Суспільство
6 червня 2019
Супрун розповіла, як уникнути ботулізму і розпізнати його
Слід бути обережними не лише з рибою, але також з іншими продуктами домашнього консервування - м'ясом, грибами і овочами.
news-image

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що для того, щоб уникнути ботулізму, не варто вживати копчену, в'ялену або солону рибу, якщо немає впевненості в її якості. Також слід дотримуватись певних правил, про які чиновниця розповіла у Facebook.

Ботулізм - це харчове отруєння, обумовлене споживанням продуктів, в яких накопичився ботулотоксин, який є однією з найсильніших у природі отрут, зазначила Супрун.

Смертельна доза ботулотоксину для людини становить лише 0,3 мкг., пише «Є!» з посиланням на 112.

Щоб уберегтися від ботулізму, Супрун радить бути обережними не лише з рибою, але також з іншими продуктами домашнього консервування - м'ясом, грибами і овочами. Якщо вони були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином - також можуть стати причиною інфікування.

Потрібно забути принцип "гаряче сирим не буває" - завжди ретельно дотримуйтесь норми теплової обробки продуктів.

Як розпізнати симптоми ботулізму?

Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після вживання зараженої їжі.

Перша ознака зараження ботулізмом - порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на "сітку або туман" перед очима, предмети двояться перед очима, читати досить важко, починається параліч очних м'язів.

Також виникає сильно виражена сухість у роті, важкість при ковтанні, підвищена стомлюваність, м'язова слабкість, запаморочення. Можуть з'явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення стільця), здуття живота, запор, ураження м'язів шиї і кінцівок.

Якщо є найменша підозра на ботулізм, негайно зверніться до лікаря.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, зазначає Супрун.

Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину - препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше пацієнту введуть "протиотруту", тим менше ризиків для здоров'я, ускладнень і необоротних наслідків.

Читайте також:Погані стосунки у родині провокують небезпечні серцево-судинні патології