Суспільство
12 червня 2019
Уляна Супрун відрадила жінок від тривалого носіння підборів
Супрун виступила проти нав'язування патріархальних стереотипів щодо обов'язкового носіння жінкою взуття на високих підборах на роботі та під час офіційних зустрічей.
news-image

Уляна Супрун виступила проти нав'язування патріархальних стереотипів щодо обов'язкового носіння жінкою взуття на високих підборах на роботі та під час офіційних зустрічей. Про це глава МОЗ написала на своїй Facebook-сторінці, повідомляє «Є!» з посиланням на РБК.

На думку Уляни Супрун, високі підбори - це красиво і стильно, якщо добровільно. Таке взуття має в першу чергу бути зручним, мати хороший супінатор, а сам підбор повинен бути посередині п'яти.

Уляна Супрун виступає категорично проти примусу роботодавцями жінок до носіння підборів, як це сталося недавно в Японії. До того ж, ряд хвороб робить життя на підборах нестерпним.Уляна Супрун розповіла про негативні наслідки носіння високих підборів:

  • Ризик виникнення наростів, мозолів, болі в м'язах і ризику травмування, у тому числі і переломів гомілки, що вимагає складного й тривалого лікування.
  • Каблуки можуть змінити механіку ходьби через збільшення жорсткості ахілового сухожилля і скорочення литкових м'язів.
  • Регулярне носіння підборів (більше трьох років) призводить до ослаблення чотирьох функціональних м'язів гомілки та розбалансування стопи.
  • Скорочення м'язів задньої частини ноги і розслаблення м'язів передньої, що збільшує ризики травмування.
  • Носіння підборів може негативно вплинути на коліна і призвести до розвитку остеоартрозу.
  • При носінні підборів значно збільшується тиск на стопу (підбор 7,5 см підвищує тиск на 76%). З часом стопа, яка потерпає від перевантаження, стає більш плоскою. До того ж тиск на стопи супроводжується болем, появою мозолів і наростів.
  • Високі підбори збільшують ризики появи вальгусної деформації стопи, в просторіччі "кісточки" - коли кістка великого пальця стопи виходить з суглоба, а пальці з'єднуються.
  • Високі підбори можуть сприяти виникненню болю в спині через зміщення центру тяжіння.

Уляна Супрун дала поради, як зменшити ризики від високих каблуків, якщо ви все ж вирішили час від часу носити таке взуття.

  • Потрібно регулярно виконувати вправи для зміцнення м'язів стопи і розтягування литкових м'язів.
  • Вибирати просторе взуття, а не вузькі моделі.
  • Вагітним жінкам, особливо на пізніх термінах, варто утриматися від підборів через збільшення тиску на стопу при наборі ваги.
  • Якщо є схильність до набряків, то краще утриматися від "красивого" взуття.

Незважаючи на такі суттєві недоліки, деякі дослідження переконливо доводять, що носіння високих підборів має позитивний психологічний ефект, адже підвищує впевненість у собі.

Також дослідники вказують, що носіння високих каблуків може зміцнити м'язи гомілок спочатку, протягом перших трьох років, однак після цього відбувається зворотний процес - м'язи послаблюються.

Читайте також:Як харчуватися при небезпеці потрапляння пестицидів в організм: поради лікаря