Війна
13 червня 2019
Маріуполь святкує п’яту річницю звільнення від терористів: згадуємо деталі очищення міста
Спочатку планувалося звільнити Маріуполь 23 травня, аби дати можливість місцевим мешканцям проголосувати на виборах президента України.
news-image

П’ять років тому сталася одна з найбільш ключових перемог сил АТО на першому етапі війни, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

13 червня 2014 року відбулося звільнення Маріуполя від бойовиків, які здійснювали безчинства у місті протягом декількох місяців (захоплення міськради, напади на прихильників єдиної України, штурм міського управління внутрішніх справ тощо). 

Підготовка до операції У МВС, враховуючи повний параліч силових структур у місті, було вирішено зробити ставку на батальйон «Азов», який було доукомплектовано та забезпечено необхідним озброєнням. Також до зачистки було залучено 72-у механізовану бригаду ЗСУ. Спочатку планувалося звільнити Маріуполь 23 травня, аби дати можливість місцевим мешканцям проголосувати на виборах президента України. Однак дату деокупації було перенесено через відсутність необхідних сил і засобів.

Для доукомплектування та підготовки «азовців» батальйон було переведено до Бердянська в Запорізькій області, який знаходиться недалеко від Маріуполя. Тут бійці отримали вишкіл та необхідну техніку. Спеціально для цього на полігоні в курортному місті було створено макет «укріпрайону» терористів у Маріуполі, де й відпрацьовувалися штурмові дії.

Напередодні операції зі звільнення Маріуполя група терористів на чолі з «Чеченом» (Андрій Борисов) втекла з міста. Зі ЗМІ та свідчень в соцмережах стало відомо, що «Чечен» дізнався про підготовку «азовців» до штурму і вирішив покинути місто. При цьому інших своїх соратників-терористів він не попередив. Штурм позицій терористів До операції було залучено 150 «азовців», 2 роти батальйону «Дніпро», 2 роти НГУ та спецпідрозділ МВС.

Також допомагали місцеві активісти та члени «Правого сектора». Перед початком операції район її проведення заблокували військові ЗСУ та нацгвардійці. У місті на момент початку операції знаходилося близько 80 бойовиків. Штурм розпочався близько 5 години ранку. Спершу «азовці» вдарили по позиціях терористів із ЗУ-23, після чого своє завдання почали виконувати штурмові групи.

Метою було взяття відділення банку на вулиці Грецькій, де бойовики влаштували свій штаб. Терористи встигли замінувати територію навколо банку – на одній із мін підірвався боєць «Азову». В цілому просування здійснювалося досить стрімко і за декілька годин українські сили ліквідували основні опорні пункти та техніку терористів.

Згодом контроль над усіма раніше захопленими будівлями було відновлено, а «укріпрайон» бойовиків на вулиці Грецькій знищено. Результати спецоперації У МВС відзвітувалися, що місцеве населення жодного опору силам АТО не чинило, попри заклики місцевого осередку нині забороненої «Комуністичної партії України» виходити на вулиці і допомагати сепаратистам.

Ніхто з мирних жителів Маріуполя в ході операції не постраждав. Протягом заходів з деокупації міста поранення отримали 5 бійців Нацгвардії, шістьох окупантів було ліквідовано, 17 – отримали поранення. Ще близько 30 членів незаконних збройних формувань затримали.

Серед них – лідери бандитів на прізвиська «Дід» та «Полковник», які розшукувалися МВС за підозрою у мінуванні захоплених будівель. Деякі терористи встигли втекти на окуповані території Донбасу. З часу звільнення міста Донецька обладміністрація тимчасово розташовується у Маріуполі.

Читайте також:ООС: Бойовики били з мінометів, БМП і артилерії, 3 поранених