Україна
14 червня 2019
Українців закликали на день відмовитись від поліетилену
3 липня українцям пропонують спробувати добу пожити без пластику.
news-image

Українців закликали 3 липня на один день відмовитися від використання поліетилену, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Флешмоб #День_без_поліетилену запропонували у Міністерстві екології і природних ресурсів України. Про це міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак написав на своїй сторінці в Facebook.

На офіційній сторінці події у Facebook зазначається, що 3 липня 2019 року з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day), Програма розвитку ООН спільно з Міністерством екології та природних ресурсів, міжфракційним об'єднанням депутатів "Зелена енергія змін" та Zero Waste Alliance Ukraine планують провести акцію «День без поліетилену». 

"Людина не може жити тільки без кисню. Без решти речей - може. Думаю, що один день без поліетиленових пакетів українці зможуть прожити без втрат та психологічних травм:) Я як міністр екології закликаю зробити це 3 липня у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day). Щоб мій заклик не залишився просто хорошою пропозицією, ми разом із Програмою розвитку ООН, міжфракційним об'єднанням депутатів "Зелена енергія змін" та Zero Waste Alliance Ukraine вирішили в цей день провести загальноукраїнську акцію «День без поліетилену». Це означає, що цього дня ви повинні спробувати обійтися без пластикових пакетів. Їм давно є прекрасні альтернативи у вигляди екоторбинок, паперових пакетів, зроблених власноруч сіток - названих у народі "авоськами". Насправді альтернатив багато. Тут все залежить від вашої фантазії", - наголосив Семерак.

3 липня українцям пропонують спробувати добу пожити без пластику: закладам торгівлі та послуг, супермаркетів, магазинів, ринків тощо (листи-запрошення приєднатися до акції вже за мої підписом розіслано великим загальноукраїнським мережам торгівлі); українцям, хто хоче бути відповідальним та турбуватися про довкілля.

На думку міністра екології це допоможе разом формувати нову екологічну поведінку; спробувати у повсякденному житті застосувати модель поведінки, притаманну для жителів ЄС (сподіваюся, ми туди все ще прагнемо?:); привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами; сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

"У перше чергу, колективний досвід. Дякую тим мережам та активістам, хто вже зробив подібні акції стилем повсякденного життя", - зазначив міністр.

Читайте також:Скільки людина з'їдає мікропластику за рік: приголомшливі дані