Події
24 червня 2019
«Скасування мораторію на продаж землі буде програшем селян і виграшем олігархів», - Тягнибок
На думку лідера "Свободи", селяни ніколи не зможуть повернути свої землі назад.
news-image

Скасування мораторію на продаж землі буде однозначним програшем українських селян і виграшем олігархів, новітніх латифундистів. Про це заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок на сторінці у Фейсбуці, передає «Є!»

"Отримавши власну більшість в новому Парламенті, Зеленський збирається зняти мораторій на продаж землі вже цього року. Бо це, бачте, «нафталінове пострадянське регулювання»...

У Канаді 89% землі земель належать державі. В Ізраїлі - 91%. Сполучені Штати протягом останніх десяти років масово скуповують землі у державну власність. Вони теж «нафталінові» і «пострадянські»?

Скасування мораторію на продаж землі буде однозначним програшем тих, хто її продаватиме. Тобто програшем українських селян. І однозначним виграшем тих, хто її купуватиме. Тобто виграшем олігархів, новітніх латифундистів. Бо ні бабуся в селі, ні простий фермер, не позмагаються з кримінальними капіталами", - наголосив свободівець.

 

За словами Тягнибока, "схема обману проста".

"Нинішня ціна гектара землі - 1,5-2 тисячі доларів. Олігархи скуплять дрібні ділянки за цією ціною. Сформують з них великі землеволодіння. І тоді ціна за гектар зросте до 5 тисяч доларів. За кілька років - вже до 15 тисяч доларів. Зможуть селяни повернути землю назад? Ясно, що ні, бо вартість буде непідйомною. Олігархи витиснуть із землі останні соки, а нам заробити вже не буде на чому. Отак у наслідку й отримаємо соціальну катастрофу", - вважає політик.

Він зауважив, щоб не допусти цього, «Свобода» зареєструвала у Верховній Раді законопроекти №2906 та №9364, які передбачають заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення, а натомість пропонують надавати її у довгострокове володіння винятково громадянам України (не іноземцям) із правом родинного успадкування або продажу лише державі в особі державного земельного банку.

"Тільки в таких умовах українці будуть господарями на своїй землі. А не кріпаками, як того домагаються олігархічні клани", - підсумував Олег Тягнибок.