Світ
26 червня 2019
Евересту загрожує екологічна катастрофа через тонни фекалій туристів
У районі табору 2, який знаходиться на висоті 6 400 метрів на горі Еверест, в цьому році були сконцентровано майже 8 тонн екскрементів.
news-image

За даними фахівців, в районі табору 2, який знаходиться на висоті 6 400 метрів на горі Еверест, в цьому році були сконцентровано майже 8 тонн екскрементів. Їх не можна було знайти відразу, так як вони приховані під товщею снігу і з'являються лише коли сніг тане. Фекалії також тануть, отруюючи все, що знаходиться нижче по схилу,

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Прямий.

Під час цього сезону кишковими інфекціями заразилися вісім з десяти шерпів, які брали участь в експедиції з прибирання сміття.

При підвищенні температури фекальна жижа стікає вниз до базового табору (5 334 м) і навіть нижче. А там знаходяться люди, які використовують сніг як джерело питної води і часто - без кип'ятіння, оскільки кип'ятити воду там нема на чому.

Табір 2, про який йде мова, знаходиться на висоті 6 400 метрів і є одним з проміжних таборів на шляху до вершини. Вище його знаходяться табори 3 і 4. В останньому (8 000 метрів) найбільш значним сміттям є кинуті альпіністами намети. Як правило, альпіністи не тягнуть їх з собою в "останній кидок", і, вже тим більше, не несуть вниз, обмежуючись зрізанням маркувань, що можуть призвести до виявлення власників. Тим часом викопування однієї такого намету з-під замету і її скидання вниз по схилу з такої висоти вимагає зусиль цілої бригади шерпів протягом цілої години.

Згідно з оцінками шерпів, більшість з яких працюють на горі не один рік, на південному схилі в околицях 4-го табору протягом останніх років було залишено 30 наметів і близько п'яти тонн іншого сміття. Спустити його вниз по схилу досить важко, а будь-яка помилка на такій висоті може виявитися фатальною.

Читайте також:В Тихий океан запустили 600-метрову плаваючу установку для вилову сміття