Світ
3 липня 2019
Глобальне потепління підвищило ймовірність аномальної спеки в Європі у пʼять разів
Вчені дійшли висновку, що середня температура під час нинішніх періодів спеки на 4 градуси вище, ніж сто років тому.
news-image

Глобальне потепління підвищило ймовірність аномальної спеки в Європі у п'ять разів, пише «Є!» з посиланням на TheБабель.

Вчені дійшли висновку, що середня температура під час нинішніх періодів спеки на 4 градуси вище, ніж сто років тому. Згідно з даними служби Європейського Союзу зі зміни клімату Copernicus, минулий місяць був найспекотнішим червнем з 1880 року. У Європі температура була на 3 градуси вище середньої температури в червні сто років тому.

Крім встановлення температурних рекордів, аномальна спека призвела до масштабних лісових пожеж у Німеччині та Іспанії, а також спричинила передчасні смерті.

«Це ще одне переконливе нагадування про те, що зміна клімату відбувається тут і зараз. Це не проблема тільки для наших дітей », — заявив доктор Фредерік Отто з Оксфордського університету, один з науковців, які проводили дослідження.

За словами Отто, глобальне потепління, викликане діяльністю людини, збільшило ймовірність періодів спеки, як-от останній у Франції, як мінімум у п'ять разів, — виходячи з даних спостережень і моделювання змін клімату.

Інший член команди, Герт Ян ван Олденборг із Королівського інституту метеорології Нідерландів, заявив, що якщо тенденція періодів спеки збережеться, то навіть за умови досягнення цілей Паризького кліматичної угоди такі періоди спеки стануть для червня нормою.

Як пише видання, на сьогоднішні у світі проведено понад 200 досліджень, які показали, що 95% періодів спеки стали більш імовірними внаслідок зміни клімату.

Потерпає від аномальних температур і Україна. За даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, середньодобова температура повітря 1 липня в Києві вперше за 139 років спостережень перевищила попередній рекорд у +25,6° C 1890 року на 0,4 градуса і склала 26 градусів.

Крім того, ніч на 2 липня виявилась найтеплішою з 1881 року спостережень. Температура повітря вночі не опустилася нижче +20,9° C, що побило попередні рекорди 1938 і 2016 років на 0,9 градуса. Усього з початку року в Києві оновлено 18 рекордів температури.

Всесвітня метеорологічна організація ООН прогнозує, що 2019 рік виявиться одним із найспекотніших, а п'ятирічний період з 2015 до 2019 року поб'є рекорд найвищих середніх температур повітря за всю історію спостереження.

Читайте також:3 липня - Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів